Twee banen in 1 hypotheek?

Ben jij een duizendpoot die naast je vaste baan nog sportlessen geeft? Of heb jij twee part time banen? Dan ben je niet de enige! Lekker, die twee salarissen leiden vast tot een hogere hypotheek! Helaas ligt dat iets ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt.

Doorgaans zorgt het combineren van twee banen een werkweek op van meer dan 40 arbeidsuren. Voor jou prima te doen wanneer jij je kantoorbaan combineert met je hobby waar je ook aan verdient. Deze werkpaarden hebben een fantastisch inkomen, maar banken kijken hier toch kritisch naar. En terecht. De banken willen wel graag de zekerheid hebben dat jij gedurende 30 jaar de hypotheek terug kan betalen. Maar hou jij het de komende 30 jaar vol om twee banen te combineren. In de praktijk is dat meestal niet het geval. Het leven staat niet stil, je krijgt gezinsuitbreiding, je wordt ouder en op den duur wil je het juist misschien wat rustiger aan doen. 30 jaar lang maar liefst 60 uren per week door zwoegen zit er waarschijnlijk niet in. Hoe leuk je banen ook zijn.

Hypotheek bij een werkweek van meer dan 40 uur

Wanneer je bij de bank aanklopt voor een hypotheek op basis van twee inkomens, dan kijkt de bank naar het contract met de meeste uren in combinatie met het hoogste salaris. Dit inkomen telt voor de berekening van jouw maximale hypotheek. Ook al werk je meer dan 40 uur per week verdeeld over meerdere banen. De bank rekent meestal met het inkomen alsof je een 40-urige werkweek hebt.

Soms is er bij sommige banken meer speelruimte. Bepaalde banken accepteren, tot een maximaal aantal werkuren, een langere werkweek.

Bij de aanvraag van de hypotheek moet het inkomen worden onderbouwt met documenten zoals een werkgeversverklaring, een salarisstrook en bankafschriften met je salarissen. Vaak werken banken ook met brondata. Zij kunnen informatie ophalen bij de overheidsinstanties en kunnen zo (een deel) van jou inkomen automatisch al inzien.

Ouderwets sparen

Op dit moment vind je het misschien nog prima om nog een paar jaar meer dan 40 uur te werken. Maak je er 60 dan heb je inkomen van minstens 10 werkuren per week die je niet kunt meenemen in je hypotheekberekening. Wat je wel kunt doen is dit gedeelte ouderwets oppotten. Want des te meer eigen geld je inbrengt bij de aankoop van je droomhuis, des te lager her risico voor de bank. In sommige gevallen levert dit zelfs een lagere hypotheekrente op wanneer je in een lagere risicoklasse valt. Daardoor profiteer jij in dat geval van lagere hypotheeklasten.

Kortom genoeg om over na te denken. We puzzelen graag met je mee wat voor jou de perfecte hypotheek is. Wil je weten welke hypotheek mogelijkheden jouw salarissen bieden? Kom dan langs voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek beantwoorden we al je vragen en brengen we al jouw mogelijkheden in kaart. Zo kan je gericht op huizenjacht en ben je goed voorbereidt. Deze afspraak is gratis en verplicht jou tot niets. Meer weten? Bel 0592-866341 of plan 24/7 online je afspraak rechtstreeks in de agenda van de adviseur via http://www.financieel-gezond.nl/afspraak-maken. Heel graag tot ziens!

Bron: Independer