Tweede hypotheek

Wanneer je geld nodig hebt en er is sprake van overwaarde op je woning, dan kun je overwegen om deze overwaarde op te nemen. Dat kan door een tweede hypotheek op je woning af te sluiten of je bestaande hypotheek te verhogen. Er is sprake van overwaarde op de woning wanneer de waarde van de woning hoger is dan de hypotheek die er op rust.

Voordeel van een hypothecaire lening is dat de je vaak een veel lagere rente betaald dan de rente die je betaald voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Wanneer je het geld gebruikt voor het verbeteren van je woning dan is deze ook nog eens aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dat voordeel heb je niet wanneer je het geld consumptief besteed, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een caravan. In dat geval is de rente niet aftrekbaar. Wel profiteer je in beide gevallen van een lage rente.

Kosten bij het afsluiten van een tweede hypotheek

Houdt er wel rekening mee dat bij het sluiten van een tweede hypotheek kosten gepaard kunnen gaan. Of dit zo is hangt af van je hypotheek, de waarde van je woning en de afspraken die gemaakt zijn met de geldverstrekker. De kosten die bij het afsluiten van een tweede hypotheek gemoeid kunnen gaan zijn:

  • Notariskosten
  • Afsluitprovisie
  • Taxatiekosten
  • ORV (OverlijdensRisicoVerzekering) wanneer hier sprake van is

Bekijk goed of het bedrag welke je extra kwijt bent opweegt tegen de besparing in de maandelijkse lasten vanwege de lage rente. Uiteraard helpen wij je graag bij je overweging. Weten wat jij maximaal kunt lenen? Gebruik dan deze tool https://financieel-gezond.mijnhypotheekdossier.nl/.