Nieuwe tool: hypotheek oversluiten voordeliger of niet?

De rentes zijn nog steeds erg goed. Je hypotheek oversluiten kan een flinke besparing opleveren. Wil je ontdekken of dit ook voor jou interessant is? Check dan via onze handige tool http://financieel-gezond.nl/hypotheken/hypotheek-oversluiten/ of oversluiten ook voor jou een goed idee is.

Wat is dat nou oversluiten?

Eigenlijk betekend het oversluiten van een hypotheek dat je een volledig nieuwe hypotheek traject ingaat. Met de nieuwe hypotheek los je de schuld van de oude hypotheek af. Dat betekent dat je met je nieuwe hypotheek nieuwe voorwaarden en een nieuwe rente krijgt. Dat betekent ook dat je inkomen opnieuw getoetst moet worden. Je gaat een nieuw aanvraag traject in voor je nieuwe hypotheek.

Het oversluit traject is hetzelfde traject die je zou doorlopen wanneer je een nieuwe woning zou gaan kopen. Je begint daarmee weer op 0. Je inkomen wordt opnieuw getoetst, je huis moet meestal opnieuw getaxeerd worden en denk aan de kosten voor de notaris en het hypotheekadvies. Loopt je hypotheek nog niet zo lang dan moet je boeterente betalen. De hypotheekverstrekker loopt namelijk inkomen mis door je overstap en zal daar een boete voor in rekening brengen. Hoe hoog deze is kun je achterhalen door het opvragen van een pro forma aflosnota bij je huidige geldverstrekker. Oversluiten kan heel interessant zijn wanneer de besparing groter is dan de kosten die ermee gemoeid gaan.

Meer zekerheid door over te sluiten

De laatste jaren is de hypotheekrente sterk gedaald. De kans is groot dat de huidige rente lager is dan toen je je huidige hypotheek af hebt gesloten. Daarmee kun je de maandlasten verlagen. Daarnaast bouw je zekerheid in. Kies je voor een rentevaste periode van 10, 15, 20 of zelfs 30 jaar dan heb je gedurende een lange periode zekerheid over je lasten. Dat geeft rust en overzicht. Je kunt je rente ook korter vast zetten. Voordeel is dat dit zorgt voor lagere maandlasten. Nadeel is dat je een kortere periode zekerheid hebt over de hoogte van de rente.

Wanneer is oversluiten een goed idee?

Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie en hoe lang je huidige hypotheek al loopt. Wil je bijvoorbeeld verbouwen en energiebesparende maatregelen nemen aan je woning dan is oversluiten het overwegen waard. Je brengt verbeteringen aan de woning aan waarmee de waarde van je huis kan verhogen. Soms kan dit zelfs zonder dat de maanlasten oplopen.

Staat je rente voorlopig nog vast, dan zal het naar alle waarschijnlijkheid met de boeterente en de oversluitkosten geen of weinig voordeel opleveren. Staat je huis onder water of heb je een spaar- of beleggingshypotheek dan kan het wat lastiger zijn maar niet onmogelijk. We gaan dit graag samen met jou onderzoeken.

Wil je vast een beetje kijken wat oversluiten voor jou betekend? Check het met onze tool http://financieel-gezond.nl/hypotheken/hypotheek-oversluiten/. Let op, deze geeft een indicatie af. Wil je het exact weten? Maak dan een afspraak bij één van onze adviseurs via http://financieel-gezond.nl/afspraak-maken/ of bel 0592-866341 tijdens kantoor uren voor het plannen van een kennismakingsgesprek.