Tips om te besparen op je echtscheiding (en wat je juist niet moet doen)

De mediator, advocaat, griffierechten… De kosten van een scheiding kunnen aardig oplopen. Er zijn zeker manieren waarop je de scheidingskosten kunt verlagen. Maar ook hiervoor geldt: if you pay peanuts, you get monkeys. Wees dus kritisch op de onderdelen waar je op wilt besparen.

Het gebeurt met regelmaat: scheidende partners die onderling afspraken maken met het idee dat alles dan alleen nog op papier gezet hoeft te worden. Kostenbesparend dus. Eenmaal aan tafel bij de financieel adviseur of mediator blijkt dat de afspraken toch niet zo slim waren of dat er onderdelen ontbreken of juridisch of fiscaal niet houdbaar zijn. In plaats van te hebben bespaard op het voortraject moeten de onderhandelingen opnieuw worden gestart. Niets doen zou namelijk financieel nadeel in de toekomst betekenen.

Enkele veel voorkomende valkuilen:
– Co-ouderschap zonder een gelijke verdeling van de zorg (bijvoorbeeld omdat dat gunstig zou zijn voor de toeslagen);
– Afspraken over de woning en het uitkopen van de ex-partner, zonder dat er rekening is gehouden met de verdeling van de overwaarde en de draaglast van de volledige hypotheek;
 – Afzien van alimentatie terwijl er wel een groot inkomensverschil is;
–  Afzien van pensioenaanspraak; 
– Verdeling van erfenis terwijl die erfenis ‘onder uitsluiting’ is verkregen.

Besparen met behulp van een RFEA-adviseur
Marco Anjema heeft het RFEA-keurmerk en kan samen met jullie bekijken hoe jullie de scheiding zo kostenefficiënt mogelijk kunnen afhandelen. Allereerst is het in je eigen belang wanneer jij en je partner in harmonie, of op zijn minst in een werkbare verstandhouding, naast elkaar aan tafel kunnen zitten. Met een goede atmosfeer verhoog je namelijk de kans om afspraken te maken die in je voordeel zijn. Marco kan jullie daarbij helpen. Marco Anjema is een financieel en fiscaal specialist en weet van welke regelingen je gebruik kunt maken. Hij geeft aan waar je aan moet denken omtrent je pensioen, hypotheek en alimentatie. En hoe je aanspraak maakt op toeslagen en subsidies.

Bekijk dus samen met je RFEA-adviseur Marco Anjema of er besparingsmogelijkheden zijn. Wellicht is een uitkomst dat jullie een gemeenschappelijk verzoek bij de rechtbank kunnen indienen in plaats van beide afzonderlijk. En de grootste besparing zijn de advocaatkosten. In veel gevallen spaar je tal van sessies met een advocaat uit. Zo betalen de kosten van de financieel adviseur RFEA zich voor een deel weer terug!

Zo maakt je de scheiding op verantwoorde wijze goedkoper:

  • Vaste prijs echtscheidingsadviseur/mediator. Vaak bespaart je kosten door vooraf een vaste prijs met je adviseur/mediator af te spreken. Zorg ervoor dat alle inbegrepen kosten inzichtelijk zijn. Zo kun je goed vergelijken. Denk aan de btw, advocaatkosten en griffiekosten. Financieel-gezond.nl biedt een echtscheidingspakket aan van € 1.750,-. Hierin zijn maximaal 5 gesprekken inbegrepen. Dit tarief is exclusief werk gedaan door derden. Kijk voor meer informatie over dit pakket op onze site www.financieel-gezond.nl/echtscheidingen.
  • Uurtarief echtscheidingsadviseur/mediator. Werkt je adviseur op basis van een uurtarief, dan kunt je wellicht in overleg met hem/haar het nodige huiswerk doen en zo mogelijk kosten besparen. Vraag altijd om een urenindicatie of spreek een maximum af. Zo voorkomt je verrassingen achteraf. Ook de dienstverlening van Financieel-gezond.nl kan worden uitgevoerd op basis van een uurtarief.
  • Overweeg noodzaak de noodzaak van een advocaat. Een Financieel Echtscheidingsadviseur is een financieel expert en zal ervoor zorgen dat je nu en in de toekomst op financieel en fiscaal gebied alles goed hebt geregeld. Wanneer jullie samen in staat zijn te overleggen en afspraken te maken dan hoeft je voor je (echt)scheiding langs een advocaat. Wel heb je een advocaat nodig om de scheiding bij de rechtbank in te dienen. Financieel-gezond.nl heeft een vaste advocaat die onze zaken indient bij de rechtbank.
  • Spreek je rechtsbijstandsverzekering aan. Indien je verzekerd bent, kun je een deel van de kosten mogelijk via de rechtsbijstandsverzekering declareren. Controleer van tevoren goed of er dekking is voor een echtscheiding op je polis of bel je verzekering of tussenpersoon.