Net gescheiden? Vul de belastingaangifte dan samen in!

De eerste belastingaangifte sinds je gescheiden bent. Hoe pak je dat aan? En welke belastingzaken moet en kun je nog meer regelen na de scheiding?


Als je samen belastingaangifte (‘aangifte inkomstenbelasting’) doet, kan dat voordeliger zijn. Wanneer je getrouwd bent of geregistreerd partnerschap hebt ben je elkaar fiscale partners. Wanneer jullie gezamenlijk belastingaangifte doet en je bent elkaars fiscale partner dan kun je inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen. Maar kan dat nog, samen de aangifte invullen als je al gescheiden bent? Jazeker! Je kunt ervoor kiezen om nog eenmaal samen aangifte te doen. Dit heeft als voordeel de jullie de inkomsten en aftrekposten het over het jaar van de scheiding nog gunstig kunnen verdelen. In dat geval moeten jullie beide de aangifte ondertekenen.

Wanneer mag je samen nog aangifte doen?
Het fiscaal partnerschap stopt zodra je het scheidingsverzoek of het verzoek om het geregistreerd partnerschap te ontbinden indient, en niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staat. In dat jaar mag je voor de laatste keer samen jullie belastingaangifte invullen. In het jaar daarna mag dat niet meer. Woon je samen en ben je fiscale partner? Dan stopt het fiscaal partnerschap zodra je niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staat. Ook daarvoor geldt dat jullie in datzelfde jaar nog eenmaal samen aangifte mogen doen. Jullie moeten beide de aangifte ondertekenen.


Samen of gescheiden aangifte doen?
Misschien wil je liever zo min mogelijk contact met je ex-partner hebben, maar het kan dus de moeite waard zijn om uit te zoeken of samen aangifte doen voordeliger is. Dat doet je zo:
– Vul de aangifte apart in (zonder die daadwerkelijk te versturen).
– Vul de aangifte samen in (zonder die daadwerkelijk te versturen) en schuif met posten op het tabblad ‘Verdelen’ om te zien wat de meest gunstige situatie is.
– Vergelijk beide situaties
– Verstuur de aangifte naar jou/jullie keuze. En schroom niet om eerst een deskundige te raadplegen.

Wanneer jullie samen aangifte willen doen dan is het het makkelijkst om samen digitaal aangifte te doen. maar het kan ook apart van elkaar. Je moet als fiscaal partners wel overleggen hoe je de aangifte invult. Sommige kosten en aftrekposten mag je gunstig verdelen. Ieder verdeling mag, maar zorg ervoor dat het totaal niet meer dan 100% is. Inkomsten zijn bijvoorbeeld; de gezamenlijke grondslag spraen en beleggen (box 3) en inkomsten uit de eigen woning.

Besluit je toch de aangifte apart in te vullen, dan vul je alleen je eigen inkomsten en uitgaven in; die van je partner tellen niet meer mee. Hebben jullie samen een koopwoning? In de meeste gevallen bent je dan voor de helft eigenaar (ook als slechts een van jullie de hypotheek betaalt) en mag je dus maximaal 50% aan hypotheekrente aftrekken.

Toeslagen
Door de scheiding heb je mogelijk recht op verschillende toeslagen en regelingen. Denk aan huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget. Bekijk op de volgende link op welke toeslagen je aanspraak kunt maken; welke toeslagen u recht . Maakt je gebruik van hypotheekrenteaftrek? Zorg er dan voor dat de afspraken zijn vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Anders loopt je het risico dat de fiscus straks aanklopt met een naheffing of correctie.

Niet vergeten: voorlopige aanslag aanpassen
Door een scheiding verandert de financiële situatie en dus ook de hoogte van de te ontvangen of te betalen belasting. Maakt je gebruik van de voorlopige aanslag? Geef de scheiding dan door aan de Belastingdienst. Zo voorkomt je dat je komend jaar te veel of te weinig ontvangt.

Voorlopige aanslag…hoe zat dat ook alweer? Normaal gesproken betaal of ontvang je een bepaald bedrag enkele maanden nadat je de belastingaangifte hebt ingevuld. Je kunt er ook voor kiezen dit bedrag uit te smeren over een jaar. Dat doe je door het jaar ervoor een voorlopige aanslag (ook wel: ‘voorlopige teruggaaf’ genoemd) in te vullen. Je betaalt of krijgt vervolgens maandelijks een deel van de hypotheekrente aftrek wat je anders het jaar erop in één keer zou betalen of krijgen.

Meer weten?
Voor, tijdens en na een scheiding komt er een hoop op je af. Je Financieel Echtscheidingsadviseur Marco Anjema van Financieel-gezond.nl helpt je graag verder. Bel 0592-866341 voor het maken van een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek of plan 24/7 online rechtstreeks je afspraak in de agenda van Marco.