Zwarte zaterdag
De term “zwarte zaterdag” roept bij veel mensen al een beeld van rijen en rijen auto’s op. En eerlijk is eerlijk: dat beeld klopt ook wel een beetje. Dit jaar zijn er zelfs drie zaterdagen uitgeroepen tot zwarte zaterdag. De eerste is dit weekend al: 29 juli. De twee weken erop, 5 en 12 augustus, zijn minstens net zo erg. Ga je komende weken op pad? Bereid je dan goed voor!
Wat is zwarte zaterdag?
Zwarte zaterdag de dag waarop de meeste mensen met de auto op vakantie gaan. Dit is niet alleen in Nederland zo, maar ook in andere delen van Europa. Onder andere Frankrijk, België, Duitsland en Italië stromen helemaal vol met toeristen.
De afgelopen jaren zijn de zwarte zaterdagen alleen maar drukker geworden. In de jaren waarin corona een flink aantal (inreis)beperkingen met zich meebracht, is de auto een populair alternatief voor het vliegtuig geworden. De problemen waar Schiphol vorig jaar mee kampte, droegen ook bij aan het feit dat meer mensen de auto pakken. Daarom zijn er tegenwoordig meerdere zwarte zaterdagen per jaar.
Wees voorbereid
De simpelste tip is natuurlijk: vertrek niet op de zwarte zaterdag, maar een dag eerder of juist later. De ANWB heeft handige verkeersdrukte kalenders waarmee je om de drukte heen kan plannen. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Moet je toch op een zwarte zaterdag de weg op? Wees dan in ieder geval goed voorbereid. Denk aan het volgende:
- Weet wanneer je het beste kunt vertrekken. Veel mensen denken dat je het beste ‘s nachts, of vroeg in de ochtend, kunt vertrekken. Maar omdat de meeste mensen dit doen, sluit je later op de dag alsnog achteraan in de file. Je kunt beter aan het begin van de middag vertrekken. Of in ieder geval na 10 uur ‘s ochtends. Tegen de tijd dat je dan bij de drukste wegen aankomt, is een groot deel van de files al verdwenen. Hoe gek het ook klinkt: later vertrekken scheelt tijd.
- Controleer de auto voor vertrek. Het zou vervelend zijn als je ook nog eens met pech komt te staan. Controleer in ieder geval of je bandenspanning hoog genoeg is, de airconditioning het doet, en of de olie op peil is. Maar vergeet ook de ruitenwisservloeistof niet! Je kunt het onderhoud van de auto natuurlijk ook bij een garage laten doen. Veel garagehouders bieden een vakantiecheck aan.
- Zorg dat je alles hebt wat je moet hebben. In sommige landen zijn bepaalde accessoires namelijk verplicht. Maar ook een (fysieke) groene kaart (Internationaal Verzekeringsbewijs) of polisbladen in de auto bewaren kan geen kwaad.
- Overweeg een tolbadge. Hiermee kun je bij tolwegen doorrijden. Dat bespaart veel tijd, want je betaalt de tolkosten achteraf. Een tolbadge kun je voor ongeveer twintig euro kopen bij de ANWB of een tankstation. Overigens kun je bij sommige Franse wegen de tol alleen nog maar achteraf betalen. Let op: dit moet wel binnen drie dagen.
Tips voor tijdens de reis
Kun je de file niet echt ontwijken? Dan moet je er het beste van maken. Dat is niet altijd even makkelijk, zeker niet als je al een tijd onderweg bent. Ook hiervoor enkele tips:
- Comfort is key. Zorg voor lekker zittende kleding die je makkelijk aan- en uit kan trekken als de temperatuur verandert. Een dekentje of een kussentje (op de achterbank of bijrijderstoel) maakt de zit al een stuk aangenamer.
- Tijd vliegt als je plezier hebt. Een playlist met je favoriete meezingers, een goede podcast. Of, voor op de achterbank: een puzzelboek, of een tablet met daarop een paar afleveringen van je favoriete serie. Dit allemaal werkt om het gezellig te houden. Vermaak is belangrijk, maar houd natuurlijk wel je hoofd bij de rit.
- Eet en drink voldoende. Neem broodjes en snacks mee, maar ook zeker genoeg drinken. Extra tip: vul een flesje voor de helft met water en vries het in. Je kunt het de hele dag door bijvullen en je hebt een lange tijd ijskoud water zonder dat je moet wachten tot het ijs smelt. Let wel op: in sommige landen kun je een boete krijgen voor eten of drinken achter het stuur.
- Gebruik een realtime info-app. Google Maps is heel goed in het aangeven van files en het zoeken van alternatieve routes. Dat doet deze automatisch, maar er is een extra trucje. Als je af en toe de navigatie uitzet en opnieuw instelt, berekent deze opnieuw de route en soms vindt de app een snellere (om)weg. Meer kilometers rijden kan sneller zijn dan de kortste route als je daarmee een ellenlange file ontwijkt.
- Neem voldoende pauze. Stop bij een tankstation om de benen te strekken, of sla af naar een stadje op de route om daar te lunchen. Zo schep je een luchtje én snuif je een vleugje lokale cultuur.
Zwarte zaterdagen en je autoverzekering
Goed om te weten: je autoverzekering is niet per definitie wereldwijd geldig. De meeste standaard vakantielanden (zoals Frankrijk en Italië) zijn over het algemeen geen probleem. Ga je verder weg? Kijk dan op je groene kaart (IVB) of je wel dekking hebt. Zeker als je door verschillende landen rijdt.
Controleer ook de richtlijnen van de landen waar je doorheen gaat: moet je een fysieke groene kaart bij je hebben? Zorg er in ieder geval voor dat je de groene kaart (digitaal) kunt laten zien.
Weet ook dat jje caravan niet verzekerd is op je autoverzekering. Ook pechhulp is niet standaard meeverzekerd (zeker niet in het buitenland). Controleer dus altijd je dekkingen voordat je gaat rijden (ook van je reisverzekering) zodat je eventuele aanvullende dekkingen nog kunt afsluiten als je deze nodig hebt.
Bron; Independer