Zorgverzekering l Stijgende premies en einde collectiviteitskorting

Er gaat in 2023 het één en ander veranderen in zorgverzekeringsland. De premies worden naar verwachting hoger en de collectiviteitskorting van 5% op het basispakket komt te vervallen. Je zorgverzekeraar verlengt automatisch je contract als je niets doet. Met deze wijzigingen heb je echter reden genoeg om in december een vergelijker in te vullen om te kijken welke zorgverzekeraar het beste bij jou past met jouw zorgvraag. Blijf daarom niet stilzitten maar ga aan de slag én sla je slag. Ook Financieel-gezond.nl biedt via Upiva dit jaar de zorgvergelijker aan.

De overheid tuigt diverse steunpakketten op om de invloed van de inflatie te beperken. Steeds meer mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen met alle prijsstijgingen, met als koploper de energierekening. De zorgverzekeraars houden de rekenpremie als richtlijn. Voor 2023 komt deze op € 1649 per jaar. Dat betekent een stijging van € 10 per maand ten opzichte van 2022. De uiteindelijke zorgpremie wordt door de zorgverzekeraar zelf definitief vastgesteld maar de rekenpremie is wel de richtlijn.

De zorgtoeslag stijgt . De zorgtoeslag is er voor mensen met een lager inkomen. Om deze voor iedereen betaalbaar te houden kan deze groep een beroep doen op de zorgtoeslag. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van de hoogte van het inkomen en de gezinssamenstelling en wordt aangevraagd bij de belastingdienst. In 2023 stijgt de zorgtoeslag met € 412, dat is ongeveer € 34 per maand meer.

Het huidige eigen risico van € 385 blijft onveranderd voor 2023.

De eigen bijdrage gaat wel omhoog. Een eigen bijdrage wordt gevraagd voor bepaalde geneesmiddelen, hulpmiddelen, mondzorg, geboortezorgen en zitten ziekenvervoer. Het is nog niet bekend wat de aanpassing precies is. Maar ook voor 2023 is de eigen bijdrage voor voor alle geneesmiddelen samen nooit meer dan € 250. Tip; kijk zodra de nieuwe voorwaarden van de zorgverzekeraars bekend zijn of de zorgverzekeraar (jouw) kosten (gedeeltelijk) vergoedt.

Bron: Upiva

.