Zorgvergelijker

Hoe ga jij dit jaar je zorgpremie vergelijken?

Je zorgverzekering gaat flink in prijs stijgen in 2023. Daarom is het zeker nu goed om zorgverzekeraars goed te vergelijken! Je kunt je premie flink laten dalen door bijvoorbeeld je eigen risico te verhogen en te onderzoeken of je recht hebt op zorgtoeslag. Maar hoe vergelijk je nou goed en waar moet je op letten? We geven je een aantal tips;

  1. Bepaal je zorgwensen voor het nieuwe jaar en maak een overzicht van de te verwachten zorgkosten

Het is heel lucratief, in ieder geval zinvol, om ieder jaar te kijken naar je zorgverzekering. Want de zorgverzekeraar die dit jaar bij jouw paste, sluit in 2023 misschien helemaal niet aan bij jouw zorgwensen. Zorgverzekeraars passen wellicht de voorwaarden en daarmee de premies aan voor het nieuwe jaar. Jouw wensen en zorg zijn misschien ook anders dan volgend jaar. Misschien weet je al dat je kind volgend jaar een beugel moet hebben bijvoorbeeld. Vraag dan bij de orthodontist welke kosten deze denkt dat er in 2023 gemaakt gaan worden voor de beugel.

Neem de moeite om een vergelijk te maken. Dit duurt maar 10-15 minuten en kan je vele, soms wel honderden euro’s schelen per jaar.

Ben je goed gezond en verwacht je voor 2023 maar weinig kosten te maken? Dan kun je overwegen of je wel of geen aanvullende dekking neemt. Begroot hoeveel kosten je zelf gaat maken en kijk over het jaar hoeveel de aanvullende dekking je sowieso kost. Mogelijk ben je goedkoper uit als je kosten voor eigen rekening neemt. Maar een reservering aan in je vaste lasten voor zorgkosten. Je kunt in ieder geval het eigen risico maandelijks reserveren met daarbij de te verwachten zorgkosten. Heb je deze kosten toch niet gemaakt? Dan heb je in ieder geval geld nog op je eigen rekening staan. Dat is volgend jaar december dan een mooie meevaller in de dure decembermaand.

Rekenvoorbeeld

Ga je twee keer per jaar naar de tandarts voor controle? Dan kost je dat gemiddeld € 45 per jaar aan controle kosten. Wat het precies kost kun je opvragen bij jouw tandarts. Wanneer je deze kosten meeneemt in een aanvullende tandzorgverzekering, dan betaal je gemiddeld € 10 per maand meer. Over een jaar betaal je dus € 120. En daarbij krijg je soms niet alles vergoed maar slechts 75%. Spaar je zelf elke maand € 46/12 = € 3,85 dan heb je het bedrag ook gespaart en kan je de rekening zelf betalen zonder dat je dit in de maand heel erg merkt. Doe je daar het eigen risico bij € 385/12 = € 32,10 plus € 3,85 = € 36 dan zit je helemaal safe.

2. Let goed op dat je niet dubbel verzekerd bent

Ben je in het buitenland en maak je medische kosten? Dan zal de zorgverzekeraar in de eerste instantie de kosten betalen. Echter de zorgverzekeraar vergoedt de kosten tot de in Nederland geldende tarieven voor de betreffende zorg. Het verschil tussen de werkelijke kosten en de vergoeding vanuit je ziektekostenverzekering, moet je zelf betalen. Wil je dat risico niet lopen? Dan kan je dit risico op twee manieren afdekken. Als aanvullende dekking op je zorgverzekering of op je doorlopende reisverzekering. Beide hoeft natuurlijk niet. Kijk daarom goed of je deze al ergens afgedekt hebt. Op je zorgverzekering of op je doorlopende reisverzekering.

3. Verhoog je eigen risico

Ben je gezond en verwacht je voor 2023 geen tot nauwelijks ziektekosten te maken? Dan kun je besparen door het eigen risico te verhogen. Je kiest dan voor een vrijwillig eigen risico. Je kunt je verplichte eigen risico van € 385 verhogen tot een maximum van € 885. Daarvoor in de plaats geeft je zorgverzekeraar korting op je maandelijkse premie.

Denk er wel goed over na en bedenk ook dat wanneer je onverwachts wel veel zorgkosten maakt je dit bedrag wel in 1x moet kunnen betalen. Je zou de premie die je bespaart of het gekozen totaalbedrag aan eigen risico kunnen reserveren elke maand. Als je aan het einde van het jaar de zorgkosten niet hebt gemaakt heb je een mooie spaarreserve op je rekening staan.

4. De collectieve korting bestaat niet meer in 2023

Mensen die een collectieve verzekering hebben, genieten nu van 5% korting. Per 01/01/2023 gaat deze korting op de basisverzekering eraf. Deze groep merkt de stijging in premie extra hard. Maak daarom een vergelijk in premie en in voorwaarden en kijk welke zorgverzekeraar voor jou interessant is volgend jaar.

5. Vraag zorgtoeslag aan

Sommige mensen hebben recht op zorgtoeslag. Met deze toeslag krijg je elke maand een bedrag op je rekenking gestort waarmee je een gedeelte van je zorgpremie kunt betalen. Heb je al zorgtoeslag? Dan ontvang je in 2023 mogelijk een hoger bedrag. Veel mensen die nu zorgtoeslag ontvangen, krijgen in 2023 iets meer. Lees erover op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/zorgtoeslag/zorgtoeslag

6. GVS Geneesmiddelen Vergoedings Systeem

Medicijnen die de huisarts of specialist aan je voorschrijft worden veelal uit de basisverzekering vergoedt. In sommige gevallen moet je een eigen bijdrage betalen. Ook kan het zijn dat de zorgverzekeraar alleen de goedkopere variant volledig vergoedt. Dan krijg je hetzelfde medicijn met dezelfde werkzame stoffen dosering, maar van een andere leverancier dan dat je wellicht gewenst was. De vergoedingen voor geneesmiddelen tellen mee voor het verplichte eigen risico. Je hebt niet altijd een aanvullende dekking voor je medicijnen nodig. Kijk daarom goed of dit nodig is. Meer hierover lees je op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen/vraag-en-antwoord/welke-medicijnen-krijg-ik-vergoed

7. Gezinssamenstelling op je polis

Veel mensen willen graag samen op een polis. Dat is overzichtelijk en gemakkelijk voor de betalingen. Toch is dit niet altijd voordelig. Je partner heeft wellicht meer of juist minder zorg nodig dan jij. Als jullie niet dezelfde wensen hebben, dan is het slim om allebei een zorgvergelijker in te vullen.

8. Kies de juiste basisverzekering

Er zijn 4 soorten basisverzekering;

  • Natura; Je zorgverzekeraar betaalt rechtstreeks je zorgkosten maar alleen aan zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft, wordt volledig vergoed. Je wordt daarmee gedwongen om altijd naar een zorgaanbieder te gaan waarmee de verzekeraar een contract heeft. Anders loop je het risico dat misschien niet de hele rekening vergoed wordt.
  • Restitutiepolis; Hier heb je juist vrije zorgkeuze. Je krijgt altijd een volledige vergoeding uit de basisverzekering ongeacht of je zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener of niet. Behalve natuurlijk het eigen risico. Uitzondering zijn rekeningen die onredelijk hoger zijn dan gemiddeld.
  • Budgetpolis of ook wel naturapolis; Een budgetpolis werkt hetzelfde als een naturapolis alleen heeft een budgetpolis met minder zorgverleners een contract. Daarom is de polis een stuk goedkoper en wordt deze budgetpolis genoemd.
  • Combinatiepolis; Deze lijkt op een restitutiepolis maar is gecombineerd met een naturapolis. Bij deze polis heb je in principe vrije zorgkeuze en kun je meestal naar alle zorgverleners toe. Gecontracteerde zorgaanbieders worden 100% vergoedt, niet gecontracteerde zorgaanbieders vergoeding tot een maximaal tarief. Dat tarief verschilt per zorgverzekeraar. De gecontracteerde zorgverleners verschilt alleen per zorgsoort. Je kunt bijvoorbeeld wel naar alle ziekenhuizen maar niet naar alle klinieken.

Des te vrijer de keuze in zorgverleners, des te meer contracten er gesloten moeten worden, des te hoger de premie. Deze contracten gelden overigens alleen voor planbare zorg en niet voor spoedeisende zorg. Daarmee is een budgetverzekering het goedkoopste omdat deze een beperkt aantal zorgverleners heeft gecontracteerd. De premie van deze basisverzekeraar is wel een stuk lager.

9. Laat de ingreep door je huisarts doen

Sommige ingrepen kan de huisarts doen of deze kun je in het ziekenhuis laten doen. Voordeel van de huisarts is dat je geen eigen risico betaalt. Neem bijvoorbeeld een spiraaltje. Laat je deze zetten door je huisarts dan is het zetten gratis. Laat je dit in het ziekenhuis doen dan betaal je wel je eigen risico.

10. Zet je kind(eren) op de polis van de ouder met de hoogste dekking

Tot hun 18e verjaardag zijn kinderen gratis meeverzekerd. Heeft de één meer dekking dan de ander, schrijf dan je kind bij op de polis van de ouder met de breedste dekking. Je kind of kinderen liften dan automatisch mee op deze uitgebreide dekking. Handig bij orthodontie of fysiotherapie!

Bron: Independer, belastingdienst, Nederlandse Zorgautoriteit

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Financieel-gezond.nl B.V. staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit.