Woning verduurzamen? Gebruik je hypotheek

Het leven wordt duurder. De energieprijzen vliegen de pan uit en boodschappen worden ook veel duurder. Hoe kun je nu besparen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je huis energiezuiniger te maken. Hoeveel je precies kunt besparen hangt af van hoe je huis nu geïsoleerd is.

Je woning verduurzamen is een beste investering. Lagere energiekosten gaan ervoor zorgen dat je dit terug verdient echter daar gaat een beste tijd overheden. Veel Nederlanders passen de hypotheek aan om te kunnen investeren in het verduurzamen van de woning. De kosten zijn vaak een stuk lager dan de besparing op de energierekening.

Energie besparen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je huis energiezuiniger te maken. Hoeveel je precies kunt besparen hangt af van hoe je huis nu geïsoleert is.

1. Isoleer je woning

Met goede isolatie blijft je huis langer warm en kun je flink wat geld besparen. Er zijn een aantal manieren om dit te bereiken. Met een relatief lage investering kun je flink besparen. 

2. Gebruik zonne-energie

Met zonnepanelen op je dak bespaar je flink op je stroomverbruik. Een zonneboiler levert juist besparing op de gasrekening.

3. Bespaar op verwarming

Een oude cv-ketel kun je vervangen door een nieuwe die veel zuiniger is. Je kunt ook direct overstappen op een warmtepomp en ISDE-subsidie aanvragen.

Lees meer over over energiebesparende maatregelen en mogelijkheden voor subsidie.  

Waar begin ik mee?

Over het algemeen verdien je de investering het snelst terug wanneer jij je spouwmuur en dak isoleert. Maar ook de vervanging van een sterk verouderde cv-ketel bespaart veel. 

Als je een warmtepomp of zonneboiler aanschaft, kun je een tegemoetkoming krijgen via de landelijke ISDE-subsidie. De Energiesubsidiewijzer geeft een overzicht van subsidiemogelijkheden op allerlei energiebesparende maatregelen in je eigen woonplaats.

In het Centraal register techniek vind je een goede energieadviseur voor maatwerkadvies. Zo’n advies heb je bijvoorbeeld nodig voor het krijgen van subsidie. Wil je een advies voor subsidie die je wilt aanvragen bij de RVO, kies dan een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat. Als je klikt op een energieadviseur, zie je of het bedrijf deze kwalificatie heeft. Een maatwerkadvies kost €200 tot €300. In sommige gemeenten kun je via subsidieregelingen geld terugkrijgen.

Bespaar op je hypotheek

Bij steeds meer banken kun je extra hypotheekkorting krijgen als je je woning verduurzaamt. Dit zijn:

ASR Moneyou
ABN Amro Obvion
ASN Rabobank
Attens Triodos Bank
Florius Van Lanschot Hypotheek
Groene Hart Hypotheken Venn Hypotheken
Impact Hypotheken Vista Hypotheken
ING Bank Woonnu
Lot Hypotheken  

Bron: Moneyview 31 oktober 2022

Dit scheelt je zomaar enkele honderden euro’s per jaar. Om een groene hypotheek af te sluiten gelden aanvullende voorwaarden die per bank verschillen.

Ook zijn er banken die speciale duurzaamheidsleningen aanbieden waarmee je je huis kunt vergroenen.

Meer lenen met NHG

Je kunt een hoger bedrag lenen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) als je energiebeparende voorzieningen aanbrengt in je huis. Je kunt in 2023 maximaal €405.000 lenen met NHG zonder deze voorzieningen en maximaal €429.300 mét. Valt je lening onder NHG dan betaal je een lagere hypotheekrente dan als je geen NHG hebt.

Extra financieringsmogelijkheden

Er zijn een aantal nieuwe financieringsmogelijkheden, bedoeld om woningeigenaren ‘aan te moedigen om nu al energiebesparende maatregelen te nemen’. De belangrijkste zijn:

* Leningen via de overheid

Het Nationaal Warmtefonds verstrekt een Energiebespaarlening van maximaal €25.000. En zelfs € 65.000 als je voldoet aan de voorwaarden zoals ‘Nul op de Meter’. Dit is voor woningeigenaren in heel Nederland die niet in aanmerking komen voor een ‘gewone’ duurzaamheidslening bij een hypotheekaanbieder.

Check ook of je via de gemeente waar je woont een duurzaamheidslening tegen goede voorwaarden kunt afsluiten. Het maximum is € 25.000.

* Consumptief krediet

Er wordt bekeken of de leennormen voor consumptief krediet kunnen worden verruimd als er een lening wordt aangegaan voor energiebesparende voorzieningen.

* Bestaande hypotheek

Als je een bestaande hypotheeklening voor energiebesparende maatregelen wilde verhogen, was een kennis- en ervaringstoets verplicht. Maar deze is vervallen in 2021. De verwachting is dat hierdoor meer kredietverstrekkers de verhoging van de hypothecaire lening voor verduurzaming via ‘execution only’ aanbieden. En de kosten van de verhoging dalen.

Denk vooruit en check meteen je verzekering

Ga je de zonne-energie lekker door je huis laten stromen? Goed bezig! Nu je toch lekker op stoom bent, kijk dan meteen of het nodig is om je verzekering aan te passen! Alles wat aan je huis vast zit valt onder je opstal/woonhuisverzekering. We noemen dit aard- en nagelvast. Dit geldt dus ook voor je;

  • (Nieuwe zonnepanelen)
  • Warmtepompen (onderdeel van je CV) en zonneboilers
  • Triple glas en HR++ glas
  • Muurisolatie
  • Dak- en vloerisolatie

Alle losse spullen in je huis vallen onder je inboedelverzekering. Daaronder valt bijvoorbeeld je elektrische fiets en isolerende gordijnen.

Heb je een koopappartement of een huurwoning? Check dan of je verbouwing is meeverzekerd en voor welk bedrag. Bij Financieel-gezond.nl kan je het eigenaren- of huurdersbelang meeverzekeren in je inboedelverzekering. Dat klinkt heel raar omdat aard- en nagelvast onder de opstal/woning valt. Huurdersbelang geeft de mogelijkheid toch een stukje opstal in je inboedelverzekering mee te verzekeren. Huurdersbelang staat voor alle verbeteringen die je aan je huis aanbrengt en die je niet zomaar kan verwijderen. Bijvoorbeeld zonnepanelen. Houdt er bij zonnepanelen ook rekening mee dat deze niet zomaar eigendom worden van de huurbaas. Ga hierover goed in gesprek en maak goede afspraken samen. Leg de gemaakte afspraken vast op papier.

Hypotheek of verzekeringsadvies nodig? Bel ons voor het plannen van een afspraak!

De voordelen van Hypotheekadvies van Financieel-gezond.nl

  • 100% onafhankelijk.
  • Bij alle geldverstrekkers van Nederland terecht
  • Meer dan 23 jaar ervaring in het adviseren in hypotheken en verzekeringen
  • Integer en duurzaam hypotheekadvies met de best passende hypotheek voor jou en de daar bijbehorende rente

Niet voor niets is ons kantoor maar liefst 6x op rij uitgeroepen tot beste Financieel Advieskantoor van Drenthe met een klantenscore van een 10 op Advieskeuze!

Bel 0592-866341 voor het plannen van een afspraak, of plan 24/7 rechtstreeks online in de agenda van de adviseur via http://financieel-gezond.nl/afspraak-maken