Studenten en verzekeringen

Als studenten op kamers gaan, extra aandacht voor verzekeringen (inboedel-/reis/zorgverzekering) nodig is? Je hebt je kamer én je huurcontract goed geregeld. Nu de verzekeringen nog voor de spullen die erin komen te staan. In de regel zijn studerende en uitwonende kinderen meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders. Ook de doorlopende reisverzekering van je ouders dekt jou nog tot je 27e levensjaar. Maar vanaf je achttiende zal je wel zelf je zorgverzekering moeten regelen.

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering kan je geld terugvragen van de verzekering als je spullen beschadigd raken door iets of iemand anders. Zo verzeker jij jezelf bijvoorbeeld tegen brand-, waterschade en diefstal. Maar kijk goed naar de waarde van de spullen in je kamer de voorwaarden voor dekking als je op kamers woont. Bepaal dan of een inboedelverzekering voor jou zin heeft. Verzeker je alleen voor schade die je niet kan betalen of waarvan je zelf het risico niet wilt dragen.

Opstalverzekering

Naar alle waarschijnlijkheid heeft je huurbaas de opstalverzekering zelf al geregeld. De opstalverzekering vergoedt de schade aan het huis zelf bijvoorbeeld door brand, lekkage, blikseminslag of storm. Vraag het voor de zekerheid even na voordat je voor verrassingen komt te staan.

Aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering vergoedt schade die je hebt veroorzaakt bij anderen. Dan kan het gaan over letselschade of schade aan spullen van een ander. Studerende uitwonende kinderen vallen tot hun 27e levensjaar onder de polis van de ouders. Hebben je ouders geen aansprakelijkheidsverzekering? Dan kan je deze zelf afsluiten. Let op je valt onder de polis van de ouders indien je een voltijd studie doet, op kamers woont voor de studie. Voor een paar euro per maand ben je vezekerd voor een bedrag van meer dan een miljoen euro.

Reis- en zorgverzekering

Deze ben je niet direct voor je kamer nodig maar zijn wel belangrijk. Net als bij de aansprakelijkheidsverzekering ben je ook bij de doorlopende reisverzekering op de polis van je ouders verzekerd mits je voor je studie op kamers woont en een voltijd studie volgt. Hebben je ouders geen reisverzekering en wil je toch dekking hebben? Dan kan je een eigen reisverzekering afsluiten.

Een eigen zorgverzekering is verplicht vanaf je 18e levensjaar. Ongeveer een maand voordat je 18 wordt krijg je bericht van de zorgverzekeraar van je ouders. Je kunt dan kiezen om dezelfde zorgverzekering als je ouders te nemen of een nieuwe vergelijking maken om te kijken of je bij een andere verzekeraar misschien beter uit bent. Zorg dat je voor je 18e verjaardag nog een controle bij je tandarts inplant. Die valt dan nog onder de basisverzekering, die heb je dan al bespaart!

Bron: NH1816, NU, Independer