Wie betaalt mijn Coronatest?

Je hebt klachten die passen bij het Coronavirus. Dan is het verstandig om je te laten testen. Sommige mensen willen zich, om verschillende redenen, preventief laten testen. Maar hoe zit het dan met de kosten van de test. Moet je die zelf betalen of niet?

Coronatest bij klachten

Heb je milde klachten? Dan kan iedereen zich sinds 1 juni melden bij de GGD voor een test. Wanneer je bent getest in een ziekenhuis, GGZ-instelling of instelling voor eerstelijns verblijf, dan hoef je niets te betalen. Je krijgt de kosten vergoed. Houdt er rekening mee dat je wel eerst je eigen risico moet betalen. Heb je ernstige klachten, neem dan meteen telefonisch contact op met je huisarts.

Preventieve Coronatest

Heb je geen klachten maar wil of moet je een test doen? Dan kan je niet terecht bij de huisarts of de GGD. Je zult je dan moeten wenden bij een commerciële instelling die preventieve testen aanbieden. Deze zijn niet gratis en vallen niet onder je zorgverzekering. Dat betekend dat deze kosten voor eigen rekening zijn.

Coronatest na je vakantie

Wanneer je na je vakantie met het vliegtuig uit een gebied terug komt met code oranje of rood, dan krijg je een Coronatest aangeboden op Schiphol. De testen worden uitgevoerd door de GGD en vallen onder je zorgverzekering. In de toekomst worden ook op andere plekken een teststraat voor reizigers uit risicogebieden.
Bron: Independer