Voorkom lekkages; maak je dakgoot schoon

Het is weer herfst dus de bladeren vallen weer van de bomen. Zorg er daarom voor dat je je dakgoot regelmatig checkt en schoonmaakt om lekkages te voorkomen. Het is misschien niet de leukste klus, maar wel heel belangrijk.

Maak tenminste jaarlijks, of nog beter iedere zes maanden je dakgoot vrij van bladeren en takken. Natuurlijk zul je daar meer last van hebben wanneer je woning tussen veel bomen staat. Reinig je dakgoot daarom aan het begin van de lente en/of aan het einde van de herfst.

Ondanks dat het niet de leukste klus is duur het normaliter niet lang om een dakgoot schoon te maken. Met een goede voorbereiding is het in enkele minuten gedaan. Het is handig om in de gaten te houden wat de weersverwachting is, omdat te veel wind gevaarlijke situaties op kan leveren en te nat weer de klus nog on aantrekkelijker maakt. Draag dikke tuinhandschoenen om te voorkomen dat je je snijdt aan eventueel scherpe randjes van de dakgoot of takken.

Regenpijp schoonmaken

Lastiger wordt het wanneer je je regenpijp gaat schoonmaken omdat je daar minder gemakkelijk bij kunt. Vaak wordt dar een ijzerdraad of doorsteekveer voor gebruikt. Zo kun je het vuil naar boven trekken of naar beneden duwen. Het is tijdrovend maar wel effectief, om de regenpijp los te halen en de verschillende onderdelen goed schoon te maken.

Tips van Financieel-gezond

  • Maak een mal van karton aan de binnenkant van je dakgoot en zaag deze uit hout. Bevestig deze aan het einde van je bezemsteel. Met dit werktuig trek je zo je dakgoot leeg. Ideaal!
  • Maak een bladvanger van kippengaas. Daarmee voorkom je dat losse bladeren in de regenpijp terecht komen. Ben je niet zo handig dan koop je bij een doe-het-zelf-winkel een bladvanger of dakgootreiniger voor een paar tientjes.

Heb je echt helemaal geen zin om het zelf te doen dan kun je ook een specialist inschakelen die je kan helpen bij het reinigen van je dakgoot.