Vlucht Vertraagd?

Je vlucht is vertraagd. Heel vervelend maar hoe moet het nu verder? Kun je je geld terug krijgen of op zijn minst een vergoeding?

Verzorging

Als je vlucht vertraging heeft dan heb je recht op verzorging. Je hebt dan recht op eten en drinken in normale hoeveelheden. De maatschappij moet ook mogelijkheid geven om twee e-mails, twee faxen of twee telefoongesprekken te kunnen voeren. Indien dit noodzakelijk is heb je ook recht op een overnachting en vervoer naar het vliegveld.

Vertraging van meer dan vijf uur

In het geval dat je vlucht meer dan vijf uur vertraging op heeft gelopen en je de vlucht wil annuleren dan kan dat gelukkig. De luchtvaartmaatschappij moet dan alle kosten van het vliegticket terugbetalen. Als de vlucht geannuleerd wordt zijn er twee opties. je kunt kiezen voor terugbetaling van het ticket of voor een andere vlucht. Als het vliegtuig van de nieuwe vlucht vertrekt vanaf een andere luchthaven heb je recht op vervoer daar naar toe. Dit geldt ook wanneer voor de vlucht overboekt is.

Verdere Vergoeding

Vaak is er ook al een vergoeding te verkrijgen als er sprake is van minimaal drie uur vertraging of als de vlucht is gewijzigd binnen twee week voor vertrek. De luchtvaartmaatschappij moet verantwoordelijk zijn voor de vertraging. Bij gevallen van nood- of extreem weer is er geen sprake van aansprakelijkheid voor de vliegmaatschappij. Bij bijvoorbeeld technische fouten en/of storingen van het vliegtuig is hier wel sprake van. Als de maatschappij hun vluchtplanning omgooit of als het personeel staakt of er een tekort aan personeel is dan is er ook sprake van recht op vergoeding.

  • € 250.- voor vluchten van tot 1.500 kilometer
  • € 400,- voor vluchten van vanaf 1.500 tot 3.500 kilometer
  • € 300,- voor vluchten van meer dan 3.500 kilometer en tussen de drie en vier uur vertraging
  • € 600,- voor vluchten van meer dan 3.500 kilometer en meer dan vier uur vetraging

Voor verdere informatie en zicht op of je in aanmerking komt voor vergoeding verwijzen wij je naar de Consumentenbond: https://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/vliegen-vluchtvertraging/vlucht-vertraagd.