Vlucht gemist? Wie betaalt de kosten?

Het is rennen en vliegen op het vliegveld. Letterlijk en figuurlijk. Stel je voor, over 20 minuten gaat je vliegtuig en de rij wordt niet korter. Stress terwijl je de koffers hebt gepakt om te relaxen. Maar wat als jij je vlucht mist door de wachtrij. Wie dekt dan de kosten?

Missen van je vlucht door lange wachtrijen

De media staat er vol van. Lange wachtrijen op Schiphol. Je mag niet te laat maar ook zeker niet te vroeg komen, dan mag je de luchthaven niet op. Mis je je vlucht vanwege drukte op het vliegveld? Helaas dan heb je dubbel pech. En je vakantie begint slecht maar de kosten worden ook niet vergoed door de luchtvaartmaatschappij. Het vliegtuig is immers vertrokken zoals afgesproken. Ook bij je reisverzekering of annuleringsverzekering vang je bot. Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dan kun je die aanspreken om een claim bij Schiphol neer te leggen. Je moet dan wel heel goed kunnen aantonen dat het missen van de vlucht écht niet jouw schuld is en jou niets te verwijten valt.

Vertraagde of geannuleerde vlucht

Heeft het vliegtuig meer dan drie uur vertraging, of is de vlucht helemaal geannuleerd? Dan heb je recht op vergoeding van de luchtvaartmaatschappij. Daarnaast heb je ook het recht op bijvoorbeeld eten, drinken en de mogelijkheid om je op te frissen. Duurt de vertraging meer dan één dag? Dan krijg je ook een vergoeding voor een overnachting. Dit kan de luchtvaartmaatschappij regelen. Maar als ze dat niet doen, kun je zelf een overnachting boeken. Bewaar dan goed de bonnetjes, zodat je die later kunt indienen bij de luchtvaartmaatschappij. Het is wel belangrijk dat er geen sprake is van een ‘buitengewone omstandigheid’, zoals terrorisme, heel slecht weer of een staking van de luchtverkeersleiding. In zo’n geval, denk aan noodweer, heb je namelijk geen recht op een vergoeding.”

Actueel is nu dat er deze zomer duizenden vluchten worden geschrapt op Schiphol. Hoe zit dat dan met je reis- en annuleringsverzekering? Bij een geannuleerde vlucht heb je recht op teruggave van het betaalde bedrag. Die claim dien je niet in bij je verzekeraar maar bij de reisorganisatie waar je de reis het geboekt of wie de reis moet uitvoeren.

  • Heb je een pakkereis geboekt? Dan heb je automatisch recht op teruggave van de kosten van het hele pakket. Door je geannuleerde vlucht kan je namelijk geen gebruik maken van het geboekte hotel of de gereserveerde huurauto.
  • Heb een samengestelde reis? Dat heb je in het geval dat je zelf de vlucht, het verblijf los een huurauto hebt geboekt, dan heb je in elk geval recht op terugbetaling van je vliegticket. De kosten voor bijvoorbeeld het hotel, de huurauto of scooter komen voor eigen rekening tenzij je hier een dekking voor hebt afgesloten. Het zou mooi zijn wanneer je deze losse onderdelen nog kunt annuleren wanneer je geen “samengestelde reis”dekking hebt. Kan dit niet en heb je geen annuleringsdekking voor samengestelde reizen? Dan sta je helaas met lege handen. Check ook bij de speciale annuleringsdekking voor samengestelde reizen de voorwaarden in welke gevallen er wel en geen dekking is.

Heeft je bagage de vlucht gemist?

Super vervelend, jij bent op de plaats van bestemming, je bagage niet. Pleister op de wonde, je mag op kosten van de luchtvaartmaatschappij of reisverzekering noodzakelijke dingen aanschaffen. Denk dan aan toiletspullen en ondergoed. Check vooraf wat er bij jouw reisverzekering allemaal onder valt en bewaar alle bonnetjes goed!! Komt je bagage helemaal niet meer aan op de plaats van bestemming en is deze zoek dan kun je de kosten van de verloren spullen verhalen op de luchtvaartmaatschappij of reisverzekeraar. Let op dat je altijd melding maakt bij de bagageservice van de douane. Je moet daar een speciaal formulier invullen op de luchthaven bij deze bagageservice. Doe je dat niet dan neemt de luchtvaartmaatschappij en de reisverzekering je claim niet in behandeling.

Regel je reisverzekering voor vertrek

Bagage valt standaard onder de dekking van je reisverzekering. Er zijn verschillende soorten reisverzekeringen. Bijvoorbeeld Kortlopende- of doorlopende reisverzekeringen. Naast bagage kun je nog vele andere zaken verzekeren. Denk aan het dekkingsgebied, Europa of wereld, aanvulling voor geneeskundige- en ongevallendekking, annuleringsdekking met een gewone dekking of garantiedekking, speciale sporten, sportuitrusting, wintersport, pechhulp. Welke deking je precies nodig hebt hangt af van je bestemming en type vakantie. Sommige zaken kun je ook al verzekerd hebben bij andere lopende verzekeringen. Controleer dat goed zodat je niet dubbel verzekerd bent. Wil je sparren over je reisverzekering of verzekeringspakket. Bel dan 0592-866341 voor een gratis en vrijblijvende kennismaking of plan 24/7 online je afspraak in bij één van onze specialisten via http://financieel-gezond.nl/afspraak-maken. Welkom.

Bron: Independer – Amy Schellevis