Verzekeringen; welke zijn verplicht?

Verzekeringen beschermen je tegen de financiële gevolgen van vervelende gebeurtenissen. Sommige zijn verplicht, andere zijn de moeite van het overwegen waard. Maar er zijn ook verzekeringen waarvan je jezelf moet afvragen of je ze wel echt nodig hebt.

Om met de verplichte verzekeringen te beginnen: iedereen die in Nederland woont en ouder is dan achttien jaar, moet een zorgverzekering afsluiten. Heb je een auto, een motor, een scooter of een brommer? Dan ben je verplicht om die te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid.

Woonverzekeringen

Als je een koophuis wilt financieren met een hypotheek, zal de bank van je eisen dat je ook een opstalverzekering afsluit. Deze wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Andere woonverzekeringen zijn niet verplicht, maar vaak wel raadzaam. 

Dat geldt bijvoorbeeld voor een inboedelverzekering. Want wat als je huis afbrandt? Dan ga je al snel voor tienduizenden euro’s het schip in als je huisraad niet is verzekerd. Aandachtspunten bij een inboedelverzekering zijn onder andere de nieuwwaardedekking en de buitenhuisdekking. Ook is het goed om het verschil in premies op te vragen voor het afkopen van standaard eigen risico en/of het verhoogde eigen risico bij stormschade. Soms is dit maar een paar euro meer maar bij een schade snel terug verdient.

Wettelijke aansprakelijkheid

Een aansprakelijkheidsverzekering is eveneens het overwegen meer dan waard. Die kost je per maand maar een paar euro en dekt in principe alle schades aan andere mensen en hun bezittingen waarvoor jij volgens de wet aansprakelijk bent. Denk bijvoorbeeld aan glasschade na een ‘voetbalongelukje’. 

Pakketverzekering

Je kunt je verzekeringen voor aansprakelijkheid, opstal en inboedel vaak als een pakketverzekering afnemen. Het voordeel daarvan is dat de verzekeringen goed op elkaar aansluiten, waardoor er geen gaten in de dekking vallen. En dat je bij een complexere schade met één en dezelfde verzekeraar hebt te maken.

Zo’n pakketverzekering kun je meestal uitbreiden met een doorlopende reisverzekering en een rechtsbijstandverzekering. Soms kun je ook je auto- en/of caravanverzekering erin opnemen. Des te meer verzekeringen in het pakket, des te meer korting je krijgt. Maar verkijk je daar niet op: een pakketverzekering is lang niet altijd goedkoper dan een verzameling losse verzekeringen.

Des te meer verzekeringen die je wilt je bij Financieel-gezond.nl in één pakket sluit, des te hoger de pakketkorting Daarnaast is één aanspreekpunt voor je schadeverzekeringen én al je verzekeringen in 1 pakket wel zo overzichtelijk.

Andere verzekeringen

Van een geheel andere orde zijn de zogenoemde inkomens- en kapitaalverzekeringen. Die keren periodiek of eenmalig geld uit als jou of je gezinsleden iets overkomt. Denk bijvoorbeeld aan een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Die was vroeger trouwens verplicht als je een hypotheek afsloot. Die verplichting is er niet meer, maar een ORV kan buitengewoon verstandig blijven. Dit zijn levenproducten en staan los van je schadepakket.

Jou voordeel om je verzekeringen onder te brengen bij Financieel-gezond.nl

Wat zijn nog meer voordelen om mijn verzekeringen onder te brengen bij Financieel-gezond.nl?

Wanneer je jouw pakket met één van onze adviseurs hebt samengesteld, dan kun je GRATIS gebruik maken van je digitale polismap en een handige app!

Jouw voordelen:

  • Alle polis gegevens en Internationale verzekeringsbewijs van de autoverzekering bij de hand, waar ook ter wereld.
  • Medische hulp in het buitenland? Altijd je verzekeringsbewijs bij de hand
  • Geen papieren polissen meer in een map. Overzichtelijk en altijd de actuele status van jouw verzekeringen op je laptop, computer of app op je mobiele telefoon of tablet
  • Online je: schade melden, wijzigingen doorvoeren contact aanvragen
  • Mogelijkheid om te laten weten wat je vind van onze dienstverlening. We horen heel graag feedback van jouw als klant. Door jouw input kunnen we op die manier waar mogelijk onze dienstverlening nog prettiger maken

Daarnaast zijn wij jouw aanspreekpunt bij schades, mutaties en voor informatie. We helpen je graag met het maken van de juiste keuzes voor je verzekeringspakket.

Heb je schade?

Schade is erg vervelend. Schade of diefstal, niemand zit erop te wachten maar helaas, toch gebeurt het. We spannen ons maximaal in om ervoor te zorgen dat je snel weer verder kunt. Omdat ons kantoor gevolmachtigd is kunnen we een aantal schades meteen zelf afhandelen namens de verzekeringsmaatschappij.

Wanneer dit niet kan dan zorgen we dat de schade meteen gemeld wordt en de benodigde documenten in je dossier komen voor een vlotte afhandeling.

Gaat er iets niet goed of vergist een schadebehandelaar zich? Jij merkt daar niets van. Wij komen op voor jouw belang en niet voor de van de verzekeringsmaatschappij. We houden de gang in jouw dossier en houden je volledig op de hoogte.

Ook hebben zij fijne samenwerkingen met verschillende schadeherstellers. Bijvoorbeeld Autotaalglas voor je ruitschade.

Financieel-gezond helpt je kiezen

Sommige risico’s kun je maar beter afdekken met een verzekering, andere kun je misschien zelf dragen. Astrid Anjema van Financieel-gezond.nl helpt je bij het maken van die afweging, zodat jij de beste keuze voor jouw situatie kunt maken. Neem gerust contact op als je vragen hebt over jouw verzekeringen. 

Bron: Leven en Wonen