Vakantiegeld, vakantiebestemming

Wat wordt de bestemming van je vakantiegeld? Of hangt de vakantiebestemming af van je vakantiegeld :-). Oorspronkelijk was het vakantiegeld een extraatje voor de werknemers waarmee je op vakantie kon gaan. Veel mensen hebben die bestemming ook voor hun vakantiegeld maar toch kiezen ook veel mensen voor een andere bestemming.

Buffer

40% van de Nederlanders zet het vakantiegeld op de spaarrekening. Dit om een buffer op te bouwen of om de opgebouwde buffer (weer) aan te vullen met als doel tegenvallers op te vangen. Wil je weten hoe hoog jouw buffer zou moeten zijn? Vul dan eens de buffermeter van het Nibud in https://bufferberekenaar.nibud.nl/introductie.

Hypotheek aflossen

Je kunt je vakantiegeld ook gebruiken om je hypotheekschuld af te lossen. Ongeveer één op de zes huiseigenaren kiest hiervoor. Het voordeel hiervan is dat je vaak meer rendement hebt dan wanneer je het geld op een spaarrekening zou zetten. Afhankelijk van de situatie kan extra aflossen ook nog gunstig zijn voor de hoogte van de hypotheekrente die je betaalt.

Investeren in duurzaamheid

Vanuit rendementsgedachte kan het ook slim zijn om je huis te verduurzamen. Met de hoge energieprijzen is dit helemaal geen slecht idee. Zeker als je nog geen energiebesparende maatregelen hebt genomen zoas vloer-en spouwmuurisolatie. Tref je tenminste 2 regelingen? Dan kun je in aanmerking komen voor 30% subsidie. Lees hier meer over op https://www.levenwonen.nl/wonen/artikel/subsidie-energiezuinig-huis.

Lekker op vakantie, lekker zelf bepalen

Maar het lekkerste is natuurlijk op vakantie gaan. Niet de meet spaarzame keuze maar het is ook belangrijk om te ontspannen en te genieten. Wist je dat in veel CAO’s het vakantiegeld wordt vervangen door het IKP (Individueel Keuze Plan) of het PKB (Persoonlijk Keuze Budget)? Dit is een potje geld waar je naast je salaris recht op hebt. Zo’n keuzebudget is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, overwerk en uitbetaalde vakantiedagen Je mag helemaal lekker zelf bepalen wanneer je waaraan het geld besteedt. Denk aan (pensioen)sparen, betaald verlof opnemen of het als extra salaris laten uitkeren.

Budgetcoach

Wil jij een situatie dat vakantiegeld ook gerust als vakantiegeld gebruikt kan worden? Wil je overzicht en inzicht in je huishoudboekje en sparen en reserveren zodat je altijd tegenvallers op kunt vangen? Heb jij/jullie prima inkomen en geen schulden of schulden die binnen jullie salaris betaald kunnen worden maar komen jullie maar niet verder? Kortom willen jullie meer uit jullie inkomen halen én lekker slapen? Informeer dan eens naar het traject budgetcoaching bij Financieel-gezond.nl en maar kennis met Astrid. Zij helpt jullie graag op weg. Bel voor een gratis en vrijbijvend kennismakingsgesprek 0592-86631 of plan 24/7 rechtstreeks online in haar agenda via http://financieel-gezond.nl/afspraak-maken. Graag tot ziens.

Bron: Leven en Wonen