Vakantiegeld (vakantie)bestemming?

Werkend Nederland kijkt uit naar de meimaand. Voor de meeste Nederlanders een maand met een mooi extraatje met het uitbetalen van het vakantiegeld. Je kunt dat natuurlijk ook besteden aan je vakantie, maar dat hoeft niet. Het geld kan je ook inzetten voor andere doelen.

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen dat ook doen. Sommige mensen zetten (een deel) op een spaarrekening, of gebruiken het om hun huis energiezuiniger te maken. Best logisch gedacht met de hoge inflatie en hoge energiekosten. Andere mensen gebruiken het extra salaris om schulden mee in te lossen of zetten het in voor een grote aankoop of verbouwing aan de woning. Maar wat is nu handig om te doen?

Extraatje

De meeste werknemers ontvangen hun vakantiegeld eens per jaar. Andere ontvangen het maandelijks bij het loon in. Wanneer je maandelijks je vakantiegeld ontvangt dan bestaat de kans dat je dit gebruikt als “gewoon” salaris. Je moet er dan goed om denken dat je elke maand een beetje opzij zet voor de vakantie. Er zijn ook mensen die geen vakantiegeld ontvangen maar een Individueel Keuzebudget. Werknemers kunnen steeds vaker zelf kiezen hoe en wanneer ze het geld uitbetaald willen hebben.

Spaargeld

Heb je nog geen vakantieplannen maar ook geen vakantiebestemming. Vul je spaarrekening dan aan met het extra inkomen. Dit om te voorkomen dat je geld “vervliegt” en op gaat aan de TT, boodschappen of extraa’tjes die je koopt omdat het geld er toch is. Sowieso is het verstandig om geld achter de hand te houden en buffers voor verschillende doelen aan te leggen. Dat geeft financiële rust zodat je minder gestrest ben en lekker slaapt. De banken geven ook weer een beetje meer rente op je spaargeld, het loont weer een heel klein beetje om je geld te sparen. De Rabobank heeft recent, 01 juni 2023, de rente naar 1% verhoogd. Kleinere banken hebben de rentes als een stukje hoger. Zorg er altijd voor dat je je geld onderbrengt bij een bank die onder het depositogarantiestelsel valt. Dan is je spaargeld tot een ton gegarandeerd door De Nederlandsche Bank. Dat is wel fijn wanneer jouw bank omvalt.

Energie

Energiebesparende maatregelen kunnen, afhankelijk wat je doet, behoorlijk aan de prijs zijn. Je denkt misschien dat het niet meteen zoden aan de dijk zet maar op termijn levert je investering weer geld op waardoor je wellicht zelfs een weekendje weg extra mee kunt pakket. Op verbeterjehuis.nl kun je een goede indicatie zijn wat je gewenste investering kost. Je kunt ook aan kleinere en simpelere verbeteringen denken die niet meteen de wereld kosten. Denk bijvoorbeeld aan een waterbesparende douchekop, tochtstrip, radiatorfolie etc.

Schulden aflossen

Een slimme manier om uiteindelijk geld te besparen is ook om je extra inkomsten te gebruiken om schulden/betalingsverplichtingen in te lossen. Niet heel sexy maar ook hier verdien je indirect geld mee. Start dan ook altijd met de betalingsverplichtingen met de hoogste rente, deze “levert het meeste geld op”. Wil je weten of je kosteloos in kunt lossen op je hypotheek? Infomeer dan bij je hypotheekadviseur op welk deel je het beste kunt aflossen. Overweeg je een huis te kopen dan kan extra aflossen op de studieschuld een goed idee zijn. Heb je schulden en weet je niet waar je moet beginnen? Schakel dan via je werkgever onze budgetcoach in. Bel 0592-866341 voor meer informatie.

Toch vakantie

Wil je en sparen of aflossen én op vakantie. Overweeg dan een vakantie naar Tuinesie 🙂 oftewel een Staycation. Neem een abonnement bij een plaatselijk zwembad of ga lekker naar de plas in de buurt. Gedraag je als toerist in je eigen woonplaats. Zet voor de kids een tent in de tuin en maak mooie fietstochten langs familie en vrienden! Wat je ook doet, we wensen je een heerlijke zomer toe en zien je voor Financieel-gezond advies graag bij ons op kantoor!

Heel graag tot ziens.