Stormschade; wat nu?

Storm Poly is even geleden over ons land geraasd en dat hebben we geweten. Het is de zwaarste zomerstorm ooit gemeten. Boven werden ontworteld, daken woeien weg en op de weg was het chaos door omgevallen bomen, geschaarde vrachtwagens en talloze andere ongelukken.

Volgens de eerste schattingen heeft Poly alleen al bij particulieren zeker voor tientallen miljoenen euro’s aan stormschade veroorzaakt. En omdat felle stormen de laatste jaren vaker voorkomen, zijn goede verzekeringen geen overbodige luxe. Maar welke verzekering dekt welke schade?

Schade aan je huis

Als een storm schade aan je koophuis veroorzaakt, kun je een beroep doen op je opstalverzekering. Alles wat vastzit aan het huis valt onder die verzekering. Heb je een eigen risico? Dan moet je wel een deel van de herstelkosten zelf betalen. Vaak is er sprake van een verhoogd eigen risico bij stormschade. Informeer goed of je deze kunt afkopen en tegen welke premie. Vaak loont het om dit te doen.

Woon je in een huurhuis? Dan sluit de woningeigenaar of woningbouwvereniging een opstalverzekering af. Heb je jouw huurwoning op eigen kosten verbouwd? Dan is het slim om bij je inboedelverzekering een huurdersbelang af te sluiten.

Schade aan je spullen

Schade aan spullen die niet vastzitten aan je huis kun je vaak claimen op je inboedelverzekering. Houd er rekening mee dat spullen die buiten staan niet altijd – of niet geheel – worden vergoed door de inboedelverzekering.

Uitzonderingen

Daarnaast hanteren veel verzekeraars uitzonderingen. Als je jouw huis slecht hebt onderhouden, kan dat een reden zijn voor een lagere of zelfs helemaal geen schadevergoeding. Heb je waterschade omdat de ramen openstonden? Ook dan is de kans groot dat de verzekeraar niet uitkeert.

Schade aan je auto

Stormschade aan je auto wordt niet gedekt als je alleen een WA-verzekering hebt. Om toch wel voor een vergoeding in aanmerking te komen, moet je je auto casco verzekeren. Check altijd goed de polisvoorwaarden, zodat je weet wat wel en niet is gedekt.

Meer informatie

Heb je een vraag over dit artikel of wil je meer weten over deze of andere verzekeringen? Neem dan contact op met Financieel-gezond.nl. Wij weten niet alleen alles over hypotheken, maar ook over verzekeringen. En we helpen en informeren je heel graag. Bel 0592-866341 voor meer informatie of een afspraak om je verzekeringen eens door te nemen. Je bent van harte welkom.

Bron: Leven en Wonen