Stijgende hypotheekrente

De hypotheekrentes stijgen. Afhankelijk van de looptijd van een hypotheek is het verschil met einde vorig jaar opgelopen tot bijna 2%. Een belangrijke oorzaak van deze stijging zijn de hoge energieprijzen evenals de toenemende inflatie en de oorlog in de Oekraïne. De kapitaalmarkt reageert op deze onzekerheid voor in de toekomst. Want hoewel de rente de ene dag omhoog gaat en de andere dag weer omlaag, is er over de eerste vier maanden van dit jaar duidelijk een stijging te zien.

ECB

Het beleid van de ECB, Europese Centrale Bank, speelt een rol in die ontwikkeling. De ECB is namelijk van plan om minder staatsobligaties op te kopen en overweegt zelfs om op termijn de rente te verhogen. Die berichten drijven de kapitaalmarktrente verder op. De hoogte van de hypotheekrente hangt nauw samen met die op de kapitaalmarkt. Gar de kapitaalmarktrente omhoog dan volgt korte tijd daarop ook een verhoging van de hypotheekrente. Om die reden hebben de meeste banken de hypotheekrente verhoogd de afgelopen maanden.

Rentes nog altijd historisch laag

Aan de andere kant zijn de hypotheekrentes nog altijd historisch laag. Het kan daarom verstandig zijn om nu in actie te komen. Bijvoorbeeld wanneer jij je hypotheek nog niet hebt overgesloten en niet het risico wilt lopen dat de rentes nog verder gaan stijgen. Of wanneer je plannen hebt om een huis te kopen en zo min mogelijk beknot wilt worden in je leencapaciteit door de hogere rentes. Wellicht huur je nu een huis maar zijn de stijgende energieprijzen reden om eens te onderzoeken wat je leencapaciteit is. Zo kan je een woning aankopen en verduurzamen wanneer je verhuurder daar niet in investeert. Geldt dat voor jou en wil je onderzoeken wat voor jou het beste is? Kom gratis en vrijblijvend langs bij ons op kantoor. We gaan in het eerste gesprek graag met je kijken wat voor jou een financieel-gezonde keuze is en informeren je graag over jouw situatie. Bel ons voor het plannen van een afspraak via 0592-866341 of plan 24/7 online je afspraak in de agenda van de adviseurs via http://financieel-gezond.nl/afspraak-maken.

Bron: Leven en Wonen