Stijgende hypotheekrente, wat kun je doen?

Het is bij hypotheekkantoren een drukke tijd momenteel. De agenda’s lopen snel vol omdat veel mensen graag nog snel de hypotheek oversluiten voordat de rentes verder omhoog gaan. Immers stijgende rentes betekend hogere maandlasten. Dat in combinatie met de stijgende energieprijzen is reden voor actie.

Met name mensen met een variabele hypotheekrente willen graag vastigheid en overstappen naar een vaste rente. Maar de rentes zijn ondanks de rentestijgingen, voor aanstaande kopers, nog steeds aan de lage kant. Wat is nu verstandig om te gaan doen? We leggen je een aantal mogelijkheden voor:

Oversluiten

Door de relatief lage hypotheekrente, kan oversluiten interessant zijn. Je maandlasten kunnen daardoor dalen. Wanneer je oversluit tijdens de looptijd dan loopt de bank inkomsten mis. Dat kan resulteren in een boeterente en oversluitkosten. We kunnen samen met jou bekijken of dit tegen elkaar opweegt. Houd er rekening mee dat je door de lagere hypotheekrente minder hypotheekrenteaftrek hebt.

Lagere maandlasten

Is het de bedoeling om lagere maandlasten te realiseren? Zeker in deze tijd, om de stijgende energieprijzen te compenseren? Dan kan je naast oversluiten ook kiezen om extra af te lossen. Het is goed voor te stellen dat je huis de afgelopen tijd in waarde is gestegen. Bij veel geldverstrekkers daal je dan in de ‘risicoklasse’. Omdat de waarde is gestegen ten opzicht van de verstrekte hypotheek loopt de hypotheekverstrekker minder risico. Dat belonen zij in veel gevallen door een lagere hypotheekrente aan te bieden.
Je kunt ook in een lagere risicoklasse vallen door extra in te lossen op je hypotheek met spaargeld. Daarnaast, doordat je hypotheekschuld daalt, dalen ook je maandlasten

Over naar een andere geldverstrekker

Wanneer je aan het einde van de rentevaste periode zit ben je vrij om over te stappen naar een andere geldverstrekker, zonder dat hier kosten aan verbonden zijn. Je huidige geldverstrekker zal je een nieuw aanbod doen. Je bent vrij om hier gebruik van te maken of niet. Het kan heel goed zijn dat je elders een interessante deal kunt afsluiten. Het is daarom altijd verstandig om niet klakkeloos op het aanbod van de huidige geldverstrekker in te gaan maar te onderzoeken wat voor de toekomst het beste is voor jou en wat het beste bij jou past.

Wanneer je dit gaat onderzoeken en je bent van plan om te gaan verbouwen of te gaan verduurzamen, dan kan je deze kosten ook meefinancieren in je nieuwe hypotheek.

Hypotheekvormen

Hypotheekvormen groeien mee met de tijd en huidige wensen van de klant. Het is soms goed om te kijken of de huidige hypotheekvorm nog steeds bij jou en jouw wensen en situatie past. Mogelijk is het interessant om van hypotheekvorm te veranderen. Je kunt kiezen uit verschillende vormen en varianten. Denk aan (deels) aflossingsvrij, annuïteiten-, lineaire-, of een (bank)spaarhypotheek. Houd er rekening mee dat je kan veranderen van hypotheek binnen de wettelijke kaders.

Kosten

Wijzigingen in je hypotheek brengen kosten met zich mee. Voor een deel zijn deze kosten aftrekbaar. Bespreek daarom goed met de adviseur of de kosten opwegen tegen de investering die je wilt gaan doen. Bij het oversluiten van je hypotheek kunnen er ook fiscale gevolgen zijn. Wil je advies op maat en onderzoeken wat voor jou interessante opties zijn? Bel ons gerust voor het plannen van een vrijblijvende kennismaking en advies op 0592-866341 of plan online direct rechtstreeks in de agenda van de adviseur via http://financieel-gezond.nl/afspraak-maken .