Starters positiever over de woningmarkt

Starters hebben weer in in de woningmarkt. Een half jaar gelden dacht nog 89% van alle starters dat hun positie op de woningmarkt zou verslechteren. Maar nu verwacht 1 op de 3 ondervraagden dat deze in het aankomend kwartaal verbetert! Dat is het resultaat van de Startersbarometer Q4 2022 vab Vuusu Hypotheken.

Optimisme

Dertigers zijn het meest optimistisch om te slagen op de woningmarkt. Maar liefst 26% verwacht binnen een jaar een nieuwe woning te kopen. Daarop volgen de twintigers, 22% verwacht binnen een jaar hun eerste huis te kopen. Door berichten over prijsdalingen, afnemende belangstelling en het groeiend aantal huizen dat te koop staat, neemt het enthousiasme om een huis te kopen, snel toe. Toch blijft het voor starters zonder spaargeld lastig om aan bod te komen. De hogere rentes, inflatie en gestegen energiekosten zitten hen nog wel eens in de weg.

Toch nog even wachten

Ondanks het stijgende vertrouwen onder de starters in de woningmarkt zegt 16% een woning bekeken te hebben het afgelopen kwartaal. Jonge starters bekeken meer woningen dan oudere starters. Ook het percentage dat uiteindelijk een bod heeft uitgebracht lag onder de twintigers iets hoger dan de dertigers.

Daaruit kun je wel de conclusie trekken dat starters nog een beetje de kat uit de boom kijken.

Koopkrachtpakket

Het kabinet kondigde recent diverse maatregelen aan om ervoor te zorgen dat starters niet tussen wal en schip vallen. Onderdeel van dat pakket is een uitgebreid koopkrachtpakket en een maandelijkse energiecompensatie van € 190 per huishouden. Dit heeft echter nog weinig effect op de koopbereidheid onder starters, zo blijkt uit het onderzoek. Van alle 1038 ondervraagden geeft 69% aan dat het koopkrachtpakket geen invloed heeft op hun voornemen om wel of niet een huis te kopen.

Wat je ook doet, ga goed voorbereid op pad. We helpen dagelijks veel starters op weg en zitten klaar om jou ook te helpen. Een eerste gesprek, en zo nodig een tweede en/of derde ook, is voor onze rekening. Plan daarom je eerste gratis en vrijblijvende afspraak in via 0592-866341 of plan 24/7 online je afspraak rechtstreeks in de agenda van de adviseur! Tot snel.

Bron: Infinance Daily