Plan je financiële jaar

Als je overzicht en inzicht hebt in je huishoudboekje dan geeft dat rust. Het is heel slim om te starten met een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Maak deze planning voor je vaste lasten en de te verwachten variabele uitgaven per maand. Maak naast dit maandoverzicht ook een jaarplanning.

Wijzigingen

Het kan zijn dat je uitgaven veranderen. Bijvoorbeeld omdat je in december hebt gekozen voor een ander zorgpakket. Daarmee kunnen je kosten voor de zorgverzekering hoger of lager zijn dan vorig jaar. Wellicht verwacht je onderhoudskosten aan je woning of ga je dit jaar toch dat abonnement bij de sportclub aan. Ook je inkomsten kunnen veranderen. Misschien is er iets verander in je weksituatie of heb je meer recht op toeslagen gekregen.

Goedkope en dure maanden
Detail jaarbegrotingDe ene maand is de andere niet, financieel gezien. Zo is februari voor veel mensen een dure maand omdat de gemeentelijke heffingen worden geïnd, en is mei juist weer een goede maand omdat dan het vakantiegeld wordt uitbetaald.

In een jaarbegroting zie je in welke maanden je wat overhoudt, en in welke andere maanden je dat wellicht weer nodig hebt. Zo hou je overzicht en voorkom je roodstand.

Stappenplan jaarbegroting
Op Nibud.nl vind je een handig excel-voorbeeld om te downloaden, én een stappenplan. Zo maak je makkelijk zelf je eigen jaarbegroting. Een heel goede basis voor je nieuwe jaar!

Tip: hou de gegevens van je bankrekening of je bankierapp bij de hand. Hierin vind je makkelijk de maandafschrijvingen van je vaste lasten terug.

Trek voldoende tijd uit voor dit klusje! Zeker als je het voor het eerst doet, kost het wat tijd om alle gegevens op te zoeken. Daar staat tegenover dat het elke volgende keer gemakkelijker gaat. En dat je vast veel verrassende inzichten gaat opdoen!

Bron: Nibud

Kom je er niet uit en wil je graag begeleiding in het overzichtelijk maken van je financiën? Schakel dan onze financiële coach in. Plan online een gratis kennismakingsgesprek in.