Oversluiten hypotheek, is dat een besparing voor mij?

De hypotheekrentes zijn nog steeds erg laag. Wanneer je rente al een poos vast staat is de kans groot dat je huidige rente hoger is dan wat er nu wordt aangeboden door diverse geldverstrekkers. Om hiervan een indicatie te geven hebben we een gemakkelijke tool. Check eenvoudig of verder onderzoeken of het oversluiten van je hypotheek een goed idee is met deze tool http://financieel-gezond.nl/hypotheken/hypotheek-oversluiten/.

Wat is oversluiten eigenlijk?

Met het oversluiten van je hypotheek betaal je met de nieuwe hypotheek de schuld af van de oude hypotheek. Dat betekent dat je het volledige traject doorloopt, net als bij de aankoop van je woning. Je krijgt nieuwe voorwaarden en een nieuwe rente. Dat betekent dat ook je inkomen opnieuw wordt getoetst en je oversluitingskosten moet betalen. Denk aan taxatiekosten voor het taxeren van je woning, notariskosten en de kosten voor je hypotheekadvies. Ook kan het zijn dat de bank een boeterente in rekening brengt omdat zij rente inkomsten mis lopen. De hoogte daarvan hangt af van de resttijd die je hypotheek nog zou hebben bij de geldverstrekker. Je kunt de hoogte van de je boete opvragen bij je geldverstrekker door het opvragen van een pro forma aflosnota.

Veel mensen willen graag oversluiten vanwege de lage rente of betere voorwaarden. Het oversluiten van de hypotheek is interessant wanneer je besparing hoger is dan de kosten die je gaat maken. Uiteraard helpen we je graag met het maken van de afweging hierin.

Wat zijn mijn voordelen met oversluiten?

De rentes zijn nog steeds erg laag.  De kans is groot dat de rente nu lager is dan toen jij je huidige hypotheek afsloot. Door een nieuwe hypotheek af te sluiten kun je weer een stuk zekerheid in bouwen voor de komende jaren. Je kunt kiezen voor een rente vaste periode van 10, 15, 20 of zelfs 30 jaar. Kies je voor een kortere periode dan geniet je van lagere maandlasten maar heb je gedurende een kortere periode zekerheid over de rente die je betaald over je lening.

Wanneer is oversluiten wel een goed idee?

Bijvoorbeeld wanneer je rente vaste periode op korte termijn afloopt. Je hebt dan geen of een lagere boeterente en de besparing weegt dan op tegen de kosten die je moet maken. Heb je verbouwplannen of wil je energiebesparende maatregelen nemen aan je woning? Dan breng je verbeteringen aan de woning aan. Oversluiten is dan zeker het overwegen waard. Je kunt de verbeteringen en waarde vermeerdering aan je woning toevoegen, soms zelfs zonder dat je maandlasten omhoog gaan.

Heb je een spaar-, of beleggingshypotheek of staat je huis onder water? Dan kan oversluiten wat moeizamer gaan, maar is het zeker niet onmogelijk. Kom gerust langs voor een kennismakingsgesprek om dit met onze adviseurs te onderzoeken.

Wil je vast een indicatie maken of oversluiten zin heeft? Check dan vast via onze tool http://financieel-gezond.nl/hypotheken/hypotheek-oversluiten/. Wil je het zeker weten of heb je vragen? Plan dan meteen een afspraak in de agenda van onze adviseurs via http://financieel-gezond.nl/afspraak-maken/. Of bel tijdens kantooruren 0592-866341 voor het plannen van een kennismakingsgesprek.