Overbieden lijkt verleden tijd

In maart lag de gemiddelde verkoopprijs van een vrijstaande en twee-onder-één-kapwoning lager dan de vraagprijs. Daarmee lijkt er een einde te zijn gekomen aan een lange periode waarbij overbieden de norm was.

Kopers lijken daarmee wat meer onderhandelingsruimte te krijgen bij de aankoop van een huis.

Starters

Omdat de huizenprijzen dalen en de lonen juist stijgen, krijgen starters meer ruimte op de woningmarkt. Hoeraaa….voor jonge huizenkopers worden de woningen iets betaalbaarder. Jarenlang bleef de aankoop voor jonge kopers een droom die maar geen werkelijkheid werd. Door het krappe woningaanbod en de lage rente was er bijna altijd wel een doorstromer of belegger die de zakken net even wat dieper had dan de starters. Die periode lijkt nu af te lopen. De woningmarkt koelt af en de lonen stijgen het snels in decennia. Ondanks de gestegen rente leidt deze combinatie in de loop van dit jaar tot een verbetering van de betaalbaarheid van woningen.

Kabinetsbeleid beleggers

CAO onderhandelingen vertaald zich in hogere inkomens voor de starters waardoor zij meer kunnen lenen. Daarbij is een belegging in vastgoed door een stapeling van maatregelen voor beleggers juist minder interessant geworden. Dat kan ervoor zorgen dat de positie van starters ten opzichte van beleggers iets beter of minder slecht wordt. Beleggers waren de afgelopen jaren geduchte concurrenten voor starters. Inmiddels zeggen particuliere verhuurders hun woningen te verkopen omdat de opbrengst door het kabinetsbeleid te laag wordt.

Kom langs voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Ben je benieuwd geworden wat dit voor jou betekent? Maak dan een gratis en vrijblijvend advies gesprek in de agenda van één van onze adviseurs. Dat kan 24/7 online via http://www.financieel-gezond.nl/afspraak-maken of bel maandag met ons kantoor op nummer 0592-866341. Je bent van harte welkom!