Je droomhuis gevonden, maar je bent niet de enige

Yessss……je hebt je droomhuis gevonden en nu moet je een bod doen! En nadat jij je openingsbod hebt neergelegd hoor je dat je niet de enige bent. Naast jou zijn er nog 6 bieders. De moed zakt je in de schoenen want concurrentie, daar zat je nu echt niet op te wachten. Hoe zorg je er nu voor dat de kopers jouw bod accepteren en niet die van de andere bieders? We geven je wat tips waarmee jij goed beslagen ten ijs komt.

Krappe huizenmarkt

Jarenlang hebben we te maken gehad met een verkopersmarkt. Er stonden weinig huizen te koop en er waren veel kopers op de markt. Doordat de huizenmarkt aan het afkoelen is verschuift de verkopersmarkt langzaam aan naar een kopersmarkt. Goed nieuws voor jou als koper! Het wordt weer enigszins iets gemakkelijker om een huis te kopen, afhankelijk van de prijsklasse waarin je zoekt. Ondanks de ruimere keuze in huizen en afgenomen concurrentie kan het nog steeds voorkomen dat je met meerdere partijen op een woning biedt. Hoe gaat dat dan?

Bieden op een huis

Een verkoopmakelaar mag met meerdere partijen tegelijk onderhandelen. Het maakt daarbij niet uit of de vraagprijs of dat er zelfs hoger dan de vraagprijs geboden wordt. Ook niet wie het eerste bod heeft uitgebracht. Wel moet de verkoopmakelaar aan jou laten weten met hoeveel bieders de verkopende partij onderhandelt.

De verkoopmakelaar mag niet mensen gaan uitspelen tegen elkaar. Hij mag dus niet vertellen wat de andere gegadigden geboden hebben. Dat is juist om jou te beschermen. Wanneer je dat niet weet kan je beter je uiterste bod bepalen en zorgt er meteen voor dat mensen niet als in de emotie tegen elkaar op gaan bieden.

Verkoop bij inschrijving

Wanneer er veel geïnteresseerden zijn voor een bepaalde woning dan kiest een verkoopmakelaar er vaak voor om het huis te verkopen per inschrijving. Je krijgt te horen voor welke datum en tijdstip jij je bod gedaan moet hebben. Dat mag een openingsbod zijn, maar ook een eindbod. Wanneer het gaat om een eindbod dan mag iedereen nog eenmaal een hoger bod uitbrengen. En dat is super spannend, je weet immers niet wat de rest geboden heeft.

Na het verzamelen van de biedingen kiest de verkoper het bod dat voor hem het beste is. En dat is niet altijd per definitie het hoogste bod. De voorwaarden spelen ook zeker een grote rol. Heb jij vooraf je huiswerk gedaan dan weet je ook of het verantwoord is om bijvoorbeeld te bieden zonder financieel voorbehoud. En dat is natuurlijk heel interessant voor de verkopers dat ze zaken doen met een partij die zeker weten dat zij de woning kunnen betalen. Kom daarom vooral vooraf langs om te kijken wat je kunt. Dat eerste gesprek, en ook een tweede of derde, is altijd gratis en vrijblijvend.

Hoeraaaa…bod geaccepteerd

Yessss…..de winnaar uit de stijd, dat ben jij! Van harte gefeliciteerd met je nieuwe huis. Maar let goed op zolang de verkoper het voorlopig koopcontract nog niet heeft getekend is hij nog steeds vrij om met andere partijen te onderhandelen. Pas als de koopakte is getekend heb jij de kopers zekerheid!! Dit heet de schriftelijkheidsvereiste. Kortom wil je zekerheid? Zorg er dan voor dat de koopakte snel getekend wordt.