Hypotheekrenteaftrek na je scheiding

Hypotheekrenteaftrek na je scheiding, hoe werkt dat?

Hypotheekrente is de rente die jullie betalen over de hypotheek van jullie koophuis. Om bezitten van huizen stimuleren heeft de overheid een regel bedacht dat jullie elk jaar de rente mogen aftrekken van de belasting. Dat mag gedurende maximaal 30 jaar. Wanneer jullie gaan scheiden dan heeft dat gevolgen voor deze hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrenteaftrek

Samen eigenaar van de koopwoning

Blijven jullie na de scheiding (tijdelijk) samen eigenaar van de koopwoning? Dan komen jullie in aanmerking voor de echtscheidingsregeling in de Wet op de inkomstenbelasting. Bij deze regeling mogen jullie gedurende 2 jaar na de scheiding de hypotheekrenteaftrek beiden opgeven bij de Belastingdienst in jullie jaarlijkse aangifte. Dat mag ook wanneer jullie daarnaast een nieuwe huis kopen. Wanneer jullie beide 50% eigenaar van de woning zijn, dan krijgen jullie ieder 50% van de hypotheekaftrek. De voorwaarde is wel dat jullie beiden jullie deel van de hypotheekrente betaald hebben en dat minstens 1 van jullie de woning nog als hoofdverblijf gebruikt. Jullie moeten gaan nadenken over in ieder geval de volgende zaken:

  • Bepalen wie de eigenaar van de koopwoning is; zijn jullie dat beide of is er 1 iemand van rechtswege eigenaar?
  • Bepalen of en welke huwelijkse voorwaarden er gelden; getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen? Dan zijn jullie beide voor de helft aansprakelijk en verantwoordelijk voor de hypotheek. Jullie moeten samen beslissen wat er met de woning moet gaan gebeuren. Onder huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan kan het zijn dat jullie al afspraken over het koophuis hebben gemaakt.
  • Beslissingen maken over het koophuis; Wat gaan jullie doen? Verkopen, uitkopen, verhuren etc. Er zijn verschillende opties en elke optie heeft zijn eigen consequentie.
  • Waarde van het koophuis bepalen; De waarde is essentieel voor een eventuele verkoop of uitkoop. Jullie kunnen uitgaan van de WOZ waarde of een taxateur of makelaar de prijs laten vaststellen.
  • Verdere financiële en fiscale gevolgen; Laat goed doorrekenen wat de fiscale gevolgen zijn van jullie keuzes. Jullie moeten stilstaan bij de gevolgen van de hypotheekrenteaftrek en het Eigen Woning Forfait
  • Hulp bij scheiden met een koophuis. De beslissing wat er moet gebeuren met het koophuis is niet niks. Voordeel voor jullie is dat onze Scheidings expert/mediator ook alle fiscale kennis in huis heeft én Erkend hypotheekadviseur is. Wij kunnen jullie naast mediation en juridische afspraken, meteen snel inzicht geven in jullie financien, fiscale gevolgen en overzicht hoe jullie huishoudboekje er na de scheiding uit ziet. Daarnaast maken we je graag deelgenoot van ons netwerk die bestaat uit makelaars en notarissen.
  • Vastleggen van beslissingen; Wat jullie ook doen leg het goed vast in een echtscheidingsconvenant of bij geregistreerd partnerschap, een beeinidigingsovereenkomst. Daarmee voorkomen jullie dat er onduidelijkheden ontstaan over gemaakte afspraken en jullie hier niet op terug hoeven te komen.

Een van jullie blijft in de echtelijke woning wonen

Blijft een van jullie na de scheiding achter in de woning, die nog wel van jullie beiden is? En betaalt degene die vertrekt geen hypotheekrente meer, maar betaalt degene die achterblijft  de volledige hypotheekrente? Het probleem is dan dat de rente dan toch maar voor 50%  afgetrokken mag worden. Vaak worden hierover daarom afspraken gemaakt. 

Een voorbeeldregeling zou kunnen zijn: jullie spreken af dat jullie toch ieder de helft van de hypotheekrente betalen, maar dat degene die achterblijft ter compensatie partneralimentatie aan degene die vertrekt betaalt. 

Er gelden voorwaarden voor de hypotheekrenteaftrek. Bekijk daarom de site van de belastingdienst https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/scheiden/content/wie-mag-hypotheekrente-aftrekken-na-scheiding.

Schakel bij je scheiding altijd een specialist in. Zorg ervoor dat alles op zowel juridisch, fiscaal en financieel samen loopt en klopt. Onze Register Financieel Echtscheidingsadviseur is specialist op al deze vlakken. Voordeel voor jullie is dat hij ook Erkend Hypotheekadviseur is. Alles onder 1 dak, 1 keer je verhaal doen en je woonwensen meteen doorgerekend in jullie scheiding. Jullie weten vooraf precies hoe jullie huishoudboekje er na de scheiding uit ziet. Hij begeleid jullie scheiding als mediator, zorgt ervoor dat een ieder zijn belang behartigd wordt en jullie vooraf weten hoe jullie individuele levens er op de genoemde vlakkenna de scheiding uit ziet. Geen verrassingen achteraf. Willen jullie een gratis en vrijblijvende kennismaking? Bel 0592-866341 voor een kennismakingsgesprek of plan samen 24/7 online je afspraak in via http://financieel-gezond.nl/afspraak-maken. Welkom!

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer.

Er kunnen geen rechten aan ontleent worden.