Huis kopen in 2022 of wachten?

De woningmarkt veranderd momenteel in een snel tempo! Kwamen nieuwe woningen begin dit jaar niet eens op Funda te staan, zo staan woningen nu ineens langer te koop en dalen in sommige gevallen de prijzen. Het ligt er helemaal aan in welke staat je huis verkeert en of deze energiezuinig is. Tegelijkertijd steeg de hypotheekrente en hebben we allemaal te maken met energieprijzen die er niet om liegen. Daarnaast dubben veel Nederlanders over wat ze moeten doen vanwege de economische onzekerheid. Nu een huis kopen of wachten. Wij geven je 8 redenen waarom een huis kopen in 2022 toch interessant kan zijn:

1. De hypotheekrente daalt momenteel en lijkt te normaliseren

De hypotheekrente is de afgelopen tijd gestegen maar daalt daarentegen ook op dit moment weer. We hebben nog steeds geen glazen bol maar het lijkt erop dat de rente normaliseert. De rente was ook wel heel erg laag wat met name voor doorstromers heel interessant was. Zij konden daardoor sneller naar een volgend huis en hierin een stap maken. Starters daarentegen kunnen nu wellicht hun slag slaan. De woningvoorraad loopt waardoor kopers weer kunnen kiezen. Wat de afgelopen jaren ondenkbaar was is nu weer aan de orde, voor kopers komt er weer rust en ruimte. Kopers kunnen weer kiezen en 1, soms 2 keer, een woning bezichtigen alvorens zij een keuze maken.

Per situatie zal het verschillen of het voor jouw wel of niet slim is om nu te gaan verhuizen. Ga goed beslagen ten ijs en weet vooraf wat je kunt maar vooral hoever je zelf wilt gaan qua hypotheeklast! Een goede adviseur is onmisbaar. Goed nieuws, wij zitten voor je klaar om je te informeren en samen te kijken wat voor jouw het beste is! En een eerste gesprek, en indien nodig een tweede of derde, is altijd gratis en vrijblijvend bij Financieel-gezond.nl.

2. Is je huis (nog) niet energiezuinig?

Dan heb je wellicht te maken met een forse energierekening! Naast maatregelen als kort douchen en bijvoorbeeld je radiotoren van folie te voorzien. zijn er wel meer opties maar die vragen ook om een beste investering. Hoe ga je dat financieren? Je kunt ervoor kiezen om een huis te kopen die energiezuiniger is dan je huidige woning. Of je kunt ervoor kiezen je huidige hypotheek te verhogen om je huis energiezuinig te maken waardoor de energienota gaat dalen.

Samen met jou maken we graag een berekening om duidelijk te krijgen wat welke keuze onder aan de streep oplevert en wat voor jou het meest voordelig is. Is de verhoogde hypotheeklast een stuk lager dan je nieuwe energienota, en verlaag je daarmee je energierekening? Dan is de investering om je huis te verduurzamen het overwegen waard. En lagere maandlasten en een lagere energienota. Daarnaast is een energiezuinige woning aantrekkelijker voor de verkoop. Goed om daar voor in de toekomst vast rekening mee te houden.

Wordt de investering te groot? Dan kijken we graag naar je mogelijkheden om een energiezuinige woning te kopen. Kies je ervoor om te verhuizen en heb je nog een goede deal kunnen sluiten bij je huidige energieleverancier? Kijk dan vooraf of jij je lopende contract mee kunt verhuizen naar een nieuwe woning.

3. De huizenprijzen dalen én er wordt minder overboden of zelf onder de vraagprijs verkocht

Vanwege verschillende factoren zoals de hypotheekrente, energieprijzen en de economische onzekerheid verschuift de markt langzaam van een verkopers- naar een kopermarkt. Woningen staan langer te koop en en er wordt lang niet altijd meer overboden. Vooral niet op woningen die niet instap klaar zijn en/of energiezuinig. Dit heeft het afgelopen kwartaal ervoor gezorgd dat huizenprijzen gemiddeld 5,8% in prijs zijn gedaald en er veel minder overboden is. Kwam je de afgelopen jaren niet aan bieden toe of ving je steeds achter het net? Dan is nu jouw tijd aangebroken om je slag te slaan. Ga dan wel goed voorbereid op pad en kom eerst bij ons langs voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Zo weet je precies wat je mogelijkheden zijn en kan je meteen je slag slaan!

4. Huizen staan weer langer te koop

Was het begin dit jaar dringen geblazen, nu heb je vaak meer tijd om na te denken. De rente daalt weer wat en er komt beweging in de woningmarkt. De voorraad loopt op waardoor er meer rust en ruimte komt voor kopers! Die balans is een positieve ontwikkeling. Bij het kopen van een woning kun je kijken naar woningen die al helemaal af zijn én naar een woning die energiezuinig is. Maar sluit je ogen niet voor woningen die niet helemaal af zijn en/of die al wat langer in de markt te koop staan. Voor woningen die helemaal af zijn betaal je gewoon een stuk meer.

Woningen die niet helemaal af zijn of langer te koop staan bieden ook veel kansen. We onderzoeken graag met je of je de woning onder je budget door kunt aankopen zodat je een flink bedrag overhoudt voor een verbouwing waardoor je de woning eigen kunt maken én energiezuinig. We hebben een uitgebreid netwerk en helpen je graag aan een goede aankoopmakelaar. Samen optrekken voor het beste resultaat voor jou!

5. Belastingvrij schenken in 2022 maar dat veranderd

In 2022 mocht en mag je nog tot 31 december 2022 een maximale schenking doen van € 106.671 om een eigen woning te kopen. De schenkingsvrijstelling eigen woning gaat vanaf 1 januari 2023 omlaag tot € 28.947. Dit bedrag is gelijk aan de eenmalig verhoogde vrijstelling die geldt in de relatie ouder-kind en wat kinderen vrij mogen besteden. Vanaf 01/01/2024 schaft het kabinet de vrijstelling helemaal af.

Heb je nog geen koopwoning of ga je niet meteen verbouwen? Goed nieuws, gedurende 3 kalenderjaren mag je het bedrag van de schenking apart zetten. Stel je krijgt op 5/12/2022 van een “Sinterklaas” een schenking dan heb je tot 31 december 2024 de tijd om dit tijd om dit bedrag aan je eigen woning te besteden. Zorg er wel voor dat je schriftelijk kunt bewijzen dat de schenking binnen de termijn betaald is en dat je het geld hebt gebruikt voor de eigen woning. Je mag voor de eenmalige verhoogde vrijstelling geen gebruikmaken van een schenking op papier. Meer weten? Kijk dan op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/belastingvrije-schenkingen-voor-koopwoning#bestedingstermijn.

6. Huren of kopen

Huren is ideaal als je voor het eerst gaat samenwonen en wilt onderzoeken hoe dit gaat. Of als je tijdelijk ergens een woning nodig hebt. Nadelen zijn dat je geen vermogen opbouwt, huren is duur en de huurprijzen stijgen. Daarnaast heb je weinig tot geen invloed op de duurzaamheid van je woning. De hoogte van je huur en de energieprijzen zijn behoorlijk bepalend voor je maandlasten. Met een eigen woning bouw je vermogen op doordat je bij elke maandbetaling een gedeelte van je lening bij de bank inlost. Daarnaast heb je kans dat je in de toekomst je huis wellicht voor meer geld kunt verkopen dan waar je de woning voor hebt aangekocht.

7. Geen vast contract, toch een hypotheek

Jarenlang was het voor ZZP’ers, tijdelijke contracten en flexwerkers lastig of op zijn minst ingewikkeld om toch een hypotheek te krijgen.

Voor flexwerkers zijn mensen die via een uitzendbureau werken of bij een detacheringsbureau werken. Zij kunnen met een Perspectiefverklaring een hypotheek krijgen. Deze verklaring kunnen flexwerkers aanvragen bij het uitzendbureau waar ze in dienst zijn. Voorwaarde is wel dat je minimaal 1 jaar werkervaring hebt bij het uitzendbureau waar je in dienst bent. Met deze verklaring kunnen wij bij een aantal banken toch een hypotheek voor je aanvragen.

Voor ZZP’ers en ondernemers is het uitgangspunt voor geldverstrekkers, het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. In sommige uitzonderlijke gevallen kunnen ZZP’ers al na 1 jaar zelfstandig ondernemen, een hypotheek met NHG afsluiten en hoeven zij niet de jaarcijfers van de afgelopen 3 jaren in te leveren. Ook zijn er tegenwoordig geldverstrekkers die naar de groeipotentie van het bedrijf kijken in plaats van naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar.

Mensen met een tijdelijk contract in loondienst kunnen een hypotheek krijgen wanneer zij een positieve intentieverklaring krijgen. De werkgever geeft hiermee aan dat ze van plan zijn om jou in vaste dienst te nemen wanneer de marktomstandigheden en jouw functioneren positief blijven. De werkgever geeft dit aan op een werkgeversverklaring. De werkgeversverklaring moet sowieso aangeleverd worden bij een hypotheekaanvraag, ook door mensen met een vast dienstverband voor onbepaalde tijd. Een positieve intentieverklaring voor mensen met een tijdelijk contract, is geen formele toezegging dat je een vast contract krijgt. Het woord zegt het al, de intentie is er maar het contract moet nog komen.

8. Startersvrijstelling overdrachtsbelasting voor kopers tussen de 18 en 35 jaar

Wanneer je aan de voorwaarden voldoet dan is er sinds 01/01/2021 een startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Kom je in aanmerking dan kan dat een hele hap geld schelen. De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

  • De waarde van de woning is maximaal € 400.000
  • Je hebt niet al eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling
  • Je bent meederjarig en jonger dan 35 jaar op het moment van ondertekening van de notariële akte van levering. De Akte van Levering is het moment waarop je bij de notaris de koopakte ondertekent en de sleutel van je nieuwe huis overhandigt krijgt.
  • Je gaat de woning zelf voor langere tijd bewonen

Heb je al een koopwoning? Dan kun je toch in aanmerking komen voor de starterslening. Wil je er meer over weten? Klik dan op de volgende link https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/overdrachtsbelasting/startersvrijstelling/.

Conclusie

Of het slim voor je is om nu een huis te kopen of in 2022 hangt helemaal van jouw persoonlijke situatie af. Maar er zijn genoeg redenen waarom het loont om het te onderzoeken. Bespreek je mogelijkheden daarom met de adviseurs van Financieel-gezond.nl. We nemen uitvoerig de tijd voor je, beantwoorden al je vragen en geven je gegarandeerd onafhankelijk Financieel-gezond advies. Daarbij kan de uitkomst zijn dat je op zoek kunt naar je droomhuis maar evengoed het advies kan zijn om toch nog even te wachten. We beschikken over een uitgebreidt netwerk aan specialisten zoals makelaars en notarissen en adviseren je graag bij wie jij het beste uit bent.

Bron en inspiratie: PGGM& CO, KvK, belastingdienst, Rijksoverheid, NVM makelaars