Hey huizenbezitter!

Hey huizenbezitter, welke energiebesparende maatregelen ga jij financieren met je hypotheek?

Ik heb een huis en ga die verduurzamen

Super! Het verduurzamen van je huis gaat je energierekening naar beneden brengen. Heb je overwaarde op je huis dan kun je deze vaak (deels) gebruiken om je huis te verduurzamen. Je kunt ervoor kiezen om je huidige hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek op je woning afsluiten voor het verduurzamen ervan. Ook als je geen overwaarde hebt op je woning kan je extra lenen voor verduurzaming. Bij energiebesparende maatregelen mag je ook op een bestaande hypotheek 106% van de waarde van de woning financieren. Als je de hogere hypotheek gebruikt voor woningverbetering is ook de rente die je hier over betaalt fiscaal aftrekbaar.

Ik zoek een nieuw huis en wil meteen verduurzamen

Als je van plan bent om je nieuwe droomhuis te komen en je wilt ook meteen verduurzamen, goed nieuws! Je kunt dan een hoger hypotheekbedrag lenen dan dat je kunt lenen wanneer je dit niet doet. Wanneer je energiebesparende maatregelen wilt financieren (EBV) dan mag je in 2022 tot 106% in plaats van 100% van de waarde van de woning lenen. Voorwaarde is dat je in komen minimaal € 33.000 is. Maximaal € 9.000 doet dan niet mee als investeringen in energiebesparende maatregelen. Bij een nul-op-de-meter woning, dat is een woning waarbij er of evenveel of meer energie opgewekt wordt dan verbruikt wordt, is dat bedrag zelfs € 25.000 met energieprestatiegarantie en € 15.000 zonder energieprestatiegarantie.

Wat valt onder energiebesparende maatregelen en voorzieningen?

Onder de EBV, EnergieBesparende Voorzieningen die je voor 106% kunt meefinancieren op je hypotheek vallen;

  • HR++ beglazing of hoger
  • Warmtepomp
  • Zonnepanelen
  • Isolatie van gevel, dak, leiding of vloer

Andere maatregelen zoals een HR ketel, zonneboiler, rolluiken of vloerverwarming zijn weliswaar energiebesparend maar vallen helaas niet onder de 106-regeling of de mogelijkheid om € 9.000 extra te financieren.

Kosten energiebesparende maatregelen

Het toepassen van de verduurzamingsmaatregelen brengt kosten met zich mee. De investering heb je vaak binnen enkele jaren terug verdient doordat de energienota fors kan dalen. Bovendien is in veel gevallen de nieuwe hypotheeklast nog altijd lager dan de verhoogde energienota.

Energiebespaarbudget

Financier je de energiebesparende maatregelen via je hypotheek dan wil de bank wel graag dat je het extra geld daar ook voor gaat gebruiken. Bij het afsluiten van de hypotheek bepaal je vooraf waar je hoeveel geld aan uit gaat geven. Het totaalbedrag aan energiebesparende maatregelen stort de geldverstrekker het bedrag in een duurzaamheidsdepot of een bouwdepot. Zodra je werkzaamheden zijn gedaan dan worden deze kosten, conform je begroting betaald uit je depot. Ben je niet alleen energiebesparend bezig geweest maar ook geld besparend? Top! Het geld dat over blijft nadat de voorzieningen gerealiseerd, dan gebruik je het overgebleven saldo als extra aflossing op je hypotheek.

Heb je nog niet helder voor ogen welke energiebesparende maatregelen je moet of wilt nemen? Dan kun je ook kiezen voor het EBB, EnergieBespaarBudget. Met het Energiebespaarbudget kun je 6% bovenop de woningwaarde lenen. Bij een woning van € 350.000 is dat bijvoorbeeld € 21.000 mits dit uiteraard past binnen de toetsing met je inkomen. Een EBB is mogelijk met een hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) maar er zijn een aantal geldverstrekkers die ook zonder NHG een energiebespaarbudget aanbieden. Bij een EBB hoef je niet vooraf een specificatie aan te leveren van de kosten of maatregelen. Je regelt al wel vast je hypotheek met een budget voor energiebesparende maatregelen. Later beslis je pas welke energiebesparende maatregelen voor jou zinvol zijn. In die geval wordt het budget voor de energiebesparende maatregelen voor je in een bouwdepot gezet en worden de nota’s later uit dit depot betaald, mits deze passen in je gereserveerde budget. Voorwaarden voor een EBB:

  • Je sluit deze af met een NHG hypotheek
  • Het extra bedrag moet volledig aan een erkende energiebesparende maatregelen besteed worden
  • Het budget wordt maximaal 2 jaar voor je gereserveerd

Informatie

Andere mogelijkheden voor het financieren van energiebesparende maatregelen zijn duurzame hypotheken of rentekortingen bij een duurzaam huis. Ook zijn er subsidies https://www.rvo.nl/subsidies-financiering?subsidyTarget=3015&status=3294 en mogelijkheden om geld te lenen, zoals de Energiebespaarlening, groene lening en de duurzaamheidslening.

Ben je op stoom maar is er teveel keuze? Bel ons voor een afspraak op 0592-866341 of plan 24/7 een afspraak in via http://financieel-gezond.nl/afspraak-maken dan kijken Marco of Tim graag met je mee. Samen kunnen jullie bekijken wat voor jullie de beste keuze is! Welkom en graag tot ziens.