Gekte op de markt neemt af

Kansen voor koppels en personen die niet aan bieden toekwamen nemen toe! Makelaarsland meldt dat het aantal overbiedingen in de maand oktober op koopwoningen met 15% daalde ten opzichte van de vorige maand. Vooralsnog is er 45% minder overboden dan in de eerste helft van 2022. Huizen staan ook weer langer te koop. De gemiddelde doorlooptijd neemt toe van 36 dagen naar 51 dagen. (Brond VastgoedActueel)

Overbiedingen nemen af

Verder valt volgens Makelaarsland op dat het aantal biedingen per woning ook daalde ten opzichte van 2021 en we daarmee weer op het niveau van 2018 zitten. Op het gebied van overbieden is er sprake van een daling in alle prijssegmenten. Het is lang geleden dat er zich een dergelijke situatie zich heeft voorgedaan, aldus Makelaarsland. In 2018 was het voor het laatst dat we met dit soort percentages te maken hadden. Destijds lag het percentage biedingen boven de vraagprijs met 30% nog iets lager. Deze ontwikkeling is sinds juni 2022 gaande. Sinds juli is het percentage trapsgewijs steeds verder omlaag gegaan.

Woning wordt gemiddeld 6,5 keer bezichtigd

Ook het aantal bezichtigingen per woning daalt van gemiddeld 10 bezoekers naar gemiddeld 6,5 bezichtigingen. De daling van bezichtigingscijfers vlakt af; van juli tot en met september trok een huis gemiddeld ook 6,5 kijkers. Dat heeft ook invloed op het aantal biedingen. Vorig jaar zijn er gemiddeld 6 biedingen per woning uitgebracht. Dit jaar ligt het gemiddelde vooralsnog op 4 biedingen. Van 2017 tot en met 2020 schommelde het aantal biedingen structureel gemiddeld tussen de 4 en 5 biedingen per woning.

Doorlooptijd

Ook houdt Makelaarsland met aandacht doorlooptijden in de gaten. Uit analyse blijkt dat het ten opzichte van het eerste halfjaar langer duurt om een huis te verkopen. Over de eerste 6 maanden duurde het 36 dagen. Inmiddels is dat opgelopen naar 51 dagen. In 2021 lag het gemiddelde op 50 dagen. Ter vergelijking, in 2019 en 2020 duurde het respectievelijk 83 en 78 dagen voordat een huis verkocht werd.

Stabilisatie

Dit jaar is er sparke van stabilisatie in de markt. Het lijkt erop dat kopers en verkopers steeds meer wennen aan een nieuwe werkelijkheid op de woningmarkt en dat zij de gekte een beetje achter zich laten.

De verwachting is dat de nieuwe trend van dalende huizenprijzen nog wel even zal doorzetten. Omdat woningen langer te koop staan hebben kopers meer tijd om te onderzoeken en tijd om te beslissen of dit hun droomhuis is of niet. En omdat overbieden steeds minder voorkomt en de huizenprijzen dalen, komt een andere woning voor veel meer mensen binnen bereik. Er is ruimte om na te denken en te onderhandelen. Nog steeds is het verstandig goed voorbereid op pad te gaan en goed om te weten in welke categorie huizen je kunt zoeken met je budget. Kom daarom vooraf gratis en vrijblijvend langs voor een kennismakingsgesprek. We beantwoorden al je vragen en je zit nergens aan vast! Onze investering in jou! Bel 0592-866341 voor het plannen van een afspraak of plan 24/7 online rechtstreeks je afspraak in de agenda van de adviseur via http://financieel-gezond.nl/afspraak-maken. Tot ziens!

Bronnen: Vastgoedactueel & Goudstandaard