Energiebesparende maatregelen

Met de huidige energieprijzen zijn veel mensen bezig om te isoleren en energiebesparende maatregelen te nemen. Maar hoe pak je je huis nu lekker in om ervoor te zorgen dat je de tocht in huis te lijf kunt gaan. Om te starten is het belangrijk om de exacte oorzaak op te sporen. De meest voorkomende plekken waar tocht naar binnen komt zijn bijvoorbeeld de raamkozijnen, deuren en de brievenbus. Om te zien waar de tocht nu precies vandaan komt, kun je een lucifer of een kaars laten branden en deze langs bijvoorbeeld het kozijn houden. Aan de vlam kun je precies zien waar de tocht vandaan komt.

Tochtstrips

Voor de bekende tochtplekken in huis zijn simpele oplossingen. Bij de Doe-het-zelf zaken kun je tochtbanden en tochtstrips halen. Door deze aan bijvoorbeeld aan de onderkant van de deur te plakken of tochtbanden als isolatie bij de raamkozijnen te plaatsen ga je de tocht eenvoudig te lijf. Brievenbussen zijn vaak de grootste boosdoeners. Hiervoor zijn speciale borstels te koop. Zo bestrijd je de toch en hou je het behaagelijk in de hal en de aansluitende vertrekken.

Andere soorten isolatie

Andere boosdoeners zijn bijvoorbeeld de kruipruimte. Daarvoor kan je isolatiefolie of glaswol gebruiken om de tocht te lijf te gaan. Deze plaats je aan de onderkant van de vloer. Een ander oplossing is het deels vullen van de kruipruimte met schelpen of ander isolerend materiaal. Schelpen zijn warmte-isolerend en vochtwerend. De kieren in de vloer kan je van de onderkant vullen met kit of purschuim. Purschuim kun je ook gebruiken om de kieren bij de aansluiting van een schuin dak en een rechte muur te vullen.

Balans tussen ventileren en besparen

Door isoleren houdt je de kou buiten de deur en kan de verwarming een standje lager. Dat levert natuurlijk een mooie besparing op. Niet gek met de huidige energieprijzen. Maar je huis moet ook kunnen ademen/ventileren. Je wilt ook een dosis frisse lucht door je huis heen laten gaan. Ventileren kan bijvoorbeeld door roosters of klepraampjes af en toe open te zetten.

Meer tips? Klik op deze link: