Energie en je hypotheek

De energierekeningen rijzen de pan uit. Daarom willen veel mensen graag investeren in energiebesparende maatregelen. Maar wat als je niet genoeg spaargeld hebt?

Meer lenen dan de woningwaarde

Tegenwoordig kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Maar wanneer je in energiebesparende voorzieningen investeert, mag je 106% van de vrije verkoopwaarde van je woning lenen met een maximum van € 9.000. De rente die je betaalt is fiscaal aftrekbaar. Voor een woning van € 300.000 kun je dan een hypotheek afsluiten van € 318.000. Het extra hypotheekbedrag staat in een depot en de bank controleert of je het bedrag daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Het is dus belangrijk dat je alle bonnetjes goed bewaard zodat je de uitgaves goed kunt verantwoorden.

Inkomensafhankelijke lening

Je maximale hypotheek hangt niet alleen af van de waarde van je huis maar ook van je inkomen. Als je een bruto gezinsinkomen hebt van minimaal € 33.000, dan kun je ene extra bedrag lenen voor:

  • Investeringen in energiebesparing met een maximum van € 9.000. Denk aan HR++ of meer beglazing, Isolatie van vloer, leiding, dak of gevel, zonnepanelen, een warmtepomp
  • Een nul-op-de-meter woninng zonder energieprestatiegarantie met een maximum van € 15.000
  • Een nul-op-de-meter woning mét energieprestatiegarantie met een maximum van € 25.000

De totale hypotheek mag niet meer zijn dan 106% van de woningwaarde.

Energiebespaarbudget

Wanneer je nog niet weet hoe je wilt verduurzamen dan kan je bij veel geldverstrekkers ook een energiebespaarbudget aanvragen. Je hoeft dan niet meteen al te bepalen waar het geleende geld aan uitgegeven worde. Het geld gaat eerst in een bouwdepot. Dat is heel handig wanneer je bijvoorbeeld lang op een aannemer moet wachten. Of wanneer je nog niet precies weet wat de investering exact gaat kosten. Hou je aan het einde van de rit geld over in je bouwdepot? Dan gebruik je die voor extra aflossing op je hypotheek.

‘Groene’geldverstrekkers

Er zijn hypotheekverstrekkers die klanten belonen wanneer zij ervoor kiezen om te gaan verduurzamen. Dat doen zij door een lagere hypotheekrente te hanteren bij deze klanten. De zogenaamde duurzaamheidskorting op je rentetarief. Er zijn ook hypotheekverstrekkers met speciale duurzaamheidsleningen. Een deel van de lening wordt dan afgesplitst van de hoofdsom. Meestal is dat maximaal € 25.000. Over dat deel betaal je een lagere hypotheekrente. Deze leningen moet je meestal afsluiten bij dezelfde bank als waar je ‘gewone’ hypotheek loopt.

Wil je meer weten? Of onderzoeken wat voor jou het beste is? We gaan graag het gesprek met je aan. Bel voor een gratis en vrijblijvend informatief kennismakingsgesprek 0592-866341 of plan 24/7 online je afspraak rechtstreek in de agenda van de adviseur via http://financieel-gezond.nl/afspraak-maken.

Bron: Consumentenbond