Appen achter het stuur?

We weten allemaal al dat appen achter het stuur niet verstandig is. Maar vanaf 1 december 2024 zijn de consequenties bij schade door appen achter het stuur niet mals. Je kunt persoonlijk failliet raken door het veroorzaken van een ongeluk met een smartphone in de hand.

Strengere voorwaarden verzekeraars

Interpolis, Centraal Beheer, FBTO, Allianz Direct en Inshared en A.S.R. gaan schade niet uitkeren wanneer jij de veroorzaker bent van een ongeval met een smartphone in je hand. Reden temeer om de telefoon niet te pakken tijdens het autorijden. De financiële gevolgen gelden niet alleen voor het appen met je telefoon, onder geen enkele omstandigheid mag jij je telefoon in je hand hebben. Had je deze wel in de hand ten tijde van het ongeval dan worden alle gemaakte kosten terug gevorderd op jou. Denk dan niet alleen aan de kosten aan jouw auto en die van de tegenpartij. Het gaat veel verder dan dat. Raakt iemand arbeidsongeschikt door jou, veroorzaak jij schade aan het wegdek of andere zaken in de openbare ruimte, medische kosten, smartengeld en inkomensverlies, ook al deze kosten komen op jouw bordje te liggen.

Persoonlijk failliet

In het uiterste geval kan dat in de miljoenen lopen. Omdat het in de hand houden van een Smartphone tijdens het rijden tegenwoordig valt onder roekeloos rijgedrag. Verzekeraars stellen het in de hand houden van een Smartphone gelijk aan drugs- en alcoholgebruik. Daarvan is ook breed geaccepteerd dat je dit achter het stuur niet moet doen. Voor de ander, voor jezelf én vanuit financieel oogpunt is het een groot risico. Kan je de kosten niet ophoesten dan dan de rechter je persoonlijk failliet verklaren. De veroorzaker van het ongeluk verliest de zeggenschap over geld en bezittingen.

Toenemend telefoongebruik in het verkeer

Volgens het SWOV neemt het telefoongebruik in het verkeer toe. Ongeveer 3/4 van de ondervraagde deelnemers aan het onderzoek zei in 2023 weleens een telefoon te hebben gebruikt in het verkeer, zowel in de auto als op de fiets. Volgens Veilig Verkeer Nederland leidt dit naar schatting om enkele tientallen gwonden en doden per jaar. Het is lastig om aan te tonen of iemand zijn telefoon in gebruik had tijdens het ongeval. Vaak zijn daar ooggetuige voor nodig of dashcambeelden. Bij zware ongelukken kan het voorkomen dat de politie de telefoon uitleest en daarmee kan constateren dat deze vlak voor het ongeval in gebruik is geweest. Dit is echter geen standaard procedure.

Blijf daarom (financieel) gezond en leg je telefoon tijdens het autorijden op een plek dat je er niet bij kan en daarmee ook niet in de verleiding kan komen om te kijken. Of zet je telefoon op “niet storen”. Heb je andere verzekeringsvragen of wil je een vergelijk met je huidige polissen? We kijken gratis en vrijblijvend met je mee. Zo krijg je of de bevestiging dat je prima zit waar je zit of een onderbouwing wat beter kan in premie en/of voorwaarden. Meer weten? Bel 0592-866341 en vraag naar Astrid en Janine. Deze service is gratis en verplicht je nergens toe.

Bron: AD, Independer, Dagblad van het Noorden