7 Bespaar Tips

Om elkaar een beetje te helpen in deze dure tijden, heeft de redactie van LevenWonen lezers gevraagd om hun beste BespaarTips te delen. In de afgelopen weken zijn er honderden reacties binnengekomen bij de redactie van LevenWonen. We delen er hier een aantal.

Zeven toptips

Sommige van de tips die we tonen, lijken voor de hand te liggen. Toch heeft nog lang niet iedereen er gebruik van gemaakt. En natuurlijk zitten er doublures tussen de reacties. In willekeurige volgorde worden de beste 7 getoond die opvallend waren;

1. Doe de boodschappen op je knieën

Supermarkten zetten de duurdere producten vaak op ooghoogte in de schappen, omdat ze daar vaak meer winst op maken. Lager in het schap vind je vergelijkbare artikelen van bijvoorbeeld het huismerk.

2. Alles halveren

Dit is een methode die in sommige diëten wordt gebruikt. Kun je wel wat kilo’s kwijt? Dan kun je ‘m 1-op-1 toepassen. Ben je al slank? Denk dan aan het halveren van ‘luxe’ eten zoals koekjes, chips, bier, wijn, sap of frisdrank. Of wat dacht je van vlees of vis? Maar je kunt het ook toepassen op je douchegedrag, de hoeveelheid verlichting die ’s avonds gebruikt en vaak ook het aantal kilometers dat je met de auto rijdt. Doe in ieder geval over de lampen uit wanneer je niet in de ruimte bent, ook wanneer dit maar een korte tijd is.

3. Kasboekje bijhouden

Als je weet wat je waaraan besteedt, is het makkelijker om te bepalen waarop je kunt en wilt bezuinigen. Bepaal van tevoren welk bedrag je wilt uitgeven aan boodschappen, benzine en extraatjes. Zet ook je inkomsten en je vaste lasten op papier, zodat je een totaaloverzicht krijgt.

4. Stel je cv zuiniger in

Vaak verwarmt de cv het water standaard voor op 80 graden. Dat is helemaal niet nodig, 60 graden is warm genoeg. Verder staat de na draaitijd van de pomp meestal op één minuut. Als je die verlengt, heb je meer rendement van je warme water. Sluit de deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel aanwezig bent. Schaf deurdrangers of een deurveer aan zodat de deur vanzelf sluit. Handig met kleine kinderen en pubers.

5. Installeer radiatorventilatoren

Met radiatorventilatoren – ook bekend onder de merknaam Speedcomfort – blaas je warme lucht de kamer in, waardoor die sneller op een aangename temperatuur komt. De claim is dat het gebruik ervan 20% tot 30% gas kan schelen. Maak, als je toch bezig bent,

6. Plak folie achter je radiatoren

Radiatorfolie kaatst ongeveer 90% van de warmte terug die anders in de muur verdwijnt. Als je toch bezig bent, kijk dan ook of jouw radiatoren wel voldoende vrij zijn. Gordijnen tot op de grond blokkeren de warmte, evenals een sierombouw.

7. Douchen

Afhankelijk van degene met wie je dit doet, heb je misschien niet eens warm water nodig…:-) Alle gekheid op een stokje: dit is een erg goeie tip. Zeker als je kinderen nog niet in de pubertijd zitten. We gaan er natuurlijk van uit dat je al een waterbesparende douchekop én een thermostaatkraan hebt. Zo niet dan is dat een extra tip! Douche je liever alleen, douche dan niet langer dan 5 minuten. Houdt dit in de gaten met een timer, muziek of zandloper. Koop een zonneboiler of douche-wtw. (warmte terugwin systeem). Ga zo min mogelijk in bad.

Zelf meedoen

Heb jij nog een goeie tip die je hier niet gepubliceerd staat? Laat het ons en anderen weten. Met elkaar naar een (energie)zuinig leven! Plaats je tip op onze Facebook, Twitter of LinkedIn pagina of mail deze naar info@financieel-gezond.nl. We gaan alle tips verzamelen en publiceren deze graag.